Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

KPN dreigt met investeringen in buitenland

13 aug 03

KPN dreigt zijn investeringen in Nederland te verleggen naar het buitenland als toezichthouder Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) het telecombedrijf dwars blijft zitten. Dat heeft KPN-topman Scheepbouwer gezegd tegen Het Financieele Dagblad.

KPN investeert jaarlijks ruim één miljard euro in zijn vaste net in Nederland. De OPTA en KPN kwamen de afgelopen weken twee keer met elkaar in botsing over voordeelpakketten en over lagere tarieven voor concurrenten die gebruikmaken van het netwerk van KPN. Dat laatste kost KPN op termijn veel geld, omdat het bedrijf zegt concurrenten onder de kostprijs toegang tot het net te moeten aanbieden.

Scheepbouwer overlegt deze maand met minister Brinkhorst van Economische Zaken en gaat hem uitleggen 'dat het doel van de OPTA erop neerkomt dat KPN kleiner moet worden'. Als de minister de OPTA steunt, kan KPN nog naar Brussel. Maar als het uiteindelijke doel blijft dat KPN kleiner moet worden, 'dan verwijdert de focus van KPN zich snel van Nederland', zegt Scheepbouwer.

De bestuursvoorzitter wijst op het huidige innovatieplatform dat onder leiding van premier Balkenende de innovatie in Nederland moet stimuleren. En zonder investeringen van KPN schiet het met de innovatie niet op, meent Scheepbouwer.

Over het besluit van de OPTA over de lagere tarieven voor concurrenten zegt hij: "Iemand moet mij eens uitleggen wat de toegevoegde waarde is voor de Nederlandse economie dat derden onder het netwerk van KPN hun diensten mogen aanbieden. Die bedrijven gaan nooit zelf investeren in een netwerk." Volgens Scheepbouwer krijgen zij toegang tegen 'een utopisch vastgestelde kostprijs'.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief