Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overdracht steden aan Palestijnen niet rond

18 aug 03

Het overleg tussen Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen over de overdracht van de steden Jericho en Kalkilya op de Westoever aan de Palestijnen, is mislukt. Er is onenigheid over de controleposten die de Israeli's rondom de steden willen handhaven.

Volgens Israël zijn de controleposten noodzakelijk om Palestijnse zelfmoordaanslagen te voorkomen. De Palestijnen vinden dat zij collectief worden gestraft als de controleposten blijven. Zo zouden onschuldige burgers opzadeld worden met de posten als zij naar hun landbouwgrond buiten de stad willen gaan. De Palestijnene menen dat de overdracht van de steden dan ook onvolledig is. Dat zei een woordvoerder van de Palestijnse minister voor Veiligheidszaken Dahlan.

Israël maakt bezwaar over de manier waarop de Palestijnen in die steden verdachte terroristen zullen vervolgen. Dat verklaarden Israëlische regeringsfunctionarissen tegenover de legerradio. Israël wil harde garanties dat de Palestijnse veiligheidsdienst hen onder strenge controle houdt.

De komende dagen wordt verder onderhandeld over de voorwaarden voor de overdracht. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Israël vier steden aan de Palestijnen zal teruggeven. In een later stadium zullen ook Ramallah en Tulkarem aan de Palestijnen worden overgedragen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief