Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eindstand tv-actie: ruim 112 miljoen

7 jan 05

De Nationale Actie voor Azië heeft ruim 112 miljoen euro opgebracht. De speciale uitzending waarbij publieken en commerciëlen nauw samenwerkten was de grootste inzamelingsactie ooit.

Vóór de tv-actie was iets minder dan 70 miljoen euro op Giro 555 binnengekomen. Het gezamenlijke programma bestond uit nieuws, show, optredens, achtergronden en natuurlijk het inzamelen van geld voor Azië.

Premier Balkenende zei tijdens de uitzending trots te zijn op Nederland. "Ik ben zo trots op wat er allemaal in Nederland gebeurt. Kinderen die statiegeldflessen ophalen, bedrijven die geld storten." De premier was zelf één van de 2000 exponenten van het telefoonteam. Hij vertelde presentator Robert ten Brink persoonlijk diep geraakt te zijn door de ramp.

Eerder op de dag leverde de Nationale Actie voor Azië op Radio 555 ruim 5 miljoen euro op. Radio 555 was een initiatief van Radio 3FM en zes commerciële radiostations. De radio-uitzending eindigde met een live-concert op de Dam in Amsterdam, met onder anderen Trijntje Oosterhuis, Acda en De Munnik en DJ Tiësto. Ruim 25.000 mensen waren daar op afgekomen.

De reeds ingezamelde 112 miljoen euro op Giro 555 is de voorlopige opbrengst: mensen blijven geld storten en de CD-single voor het goede doel die gisteren in première ging, gaat ook nog geld opleveren.

Miljoenen mensen hebben gisteravond gekeken naar de tv-actie voor Azië die op drie zenders werd uitgezonden. Rond 23.00 uur bereikte het aantal kijkers het hoogtepunt: 4.531.000. Omstreeks half negen, toen de uitzending net was begonnen, stemden al 4.099.000 kijkers op het programma af.

De meeste mensen volgden de uitzending op Nederland 2. Op die zender zaten rond elven 2,8 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. De Nationale Actie voor Azië werd ook uitgezonden op RTL4 en SBS6. Bij RTL bereikte het aantal kijkers het hoogtepunt rond 20.30 uur, toen ruim 1 miljoen mensen op die zender afstemden.

RTL Boulevard, dat volledig in het teken stond van Azië en oud-presentatrice Mies Bouwman te gast had, trok (op de drie netten samen) ruim 3 miljoen kijkers.

(Bron: NOSnieuws.nl)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief