Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

E-mail brengt Blair in verlegenheid

19 aug 03

Het inlichtingendossier op basis waarvan de Britse premier Blair de aanval op Irak rechtvaardigde, bevatte geen bewijs dat van het regime van Saddam Hoessein een dreiging uitging. Saddam Hoessein had 'wel de middelen, maar niet het motief om zijn buren, laat staan het Westen, aan te vallen'.

Dat staat in een e-mail van Blairs kabinetschef Jonathan Powell aan een hoge functionaris van de Britse geheime dienst, die vandaag is geopenbaard voor de commissie die de dood van wapenexpert Kelly onderzoekt. Powell schreef verder dat het rapport 'iedereen kon overtuigen die overtuigd wilde worden'.

Het mailtje is het eerste bewijs dat in de directe omgeving van Blair werd getwijfeld aan de reden om oorlog te voeren. En het is in tegenspraak met het voorwoord van Blair in het Irak-rapport, waarin hij schrijft dat Saddam's chemische en biologische wapenprogramma 'een serieuze en acute bedreiging voor de vrede' vormde. Om twijfelaars in het Lagerhuis over de streep te trekken werd in het rapport ook gemeld dat Irak binnen 45 minuten een aanval met massavernietingswapens kon uitvoeren.

De BBC berichtte na de oorlog dat het rapport was aangedikt om de oorlog te kunnen verkopen. Dr. Kelly bleek de bron voor het BBC-bericht te zijn. BBC-journalist Andrew Gilligan schreef in een column dat Blairs spindoctor Alastair Campbell verantwoordelijk was voor de alarmerende toon van de rapportage. Die reageerde furieus op de berichtgeving.

Het parlement eiste een onderzoek, waarna Kelly door minister Hoon van Defensie gedwongen werd om te getuigen. Dr. Kelly werd op 18 juli, kort na zijn verhoor, dood aangetroffen. Zijn pols was doorgesneden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief