Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

TNO: zout water inlaten helpt niet

19 aug 03

Het binnenlaten van brak water is geen goed middel om de grondwaterstand op peil te krijgen. Het duurt zeer lang voordat het water doorsijpelt naar beneden en bovendien is zout water schadelijk voor betonconstructies zoals funderingen. Dat heeft TNO vorige week laten weten aan staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat.

Anders dan Schultz zegt is het volgens TNO niet heel erg als de houten funderingspalen van oude gebouwen tijdelijk droog komen te staan door de lage grondwaterstand. "Het is geen ramp als ze een aantal dagen of weken droog staan", aldus hoofd grondwaterkartering Dick van Doorn van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen van TNO (TNO-NITG) tegen het Radio 1 Journaal.

Rijkswaterstaat gaat op korte termijn toestaan dat er zoet water vanuit het IJsselmeer naar het door droogte geplaagde westen wordt gevoerd. Dat heeft het ministerie gisteren laten weten. Het water komt bij Zeeburg uit het IJsselmeer, gaat dan richting Amsterdam en stroomt van daaruit via Uithoorn en Nieuwveen het Rijnland binnen.

Het zoet water komt bij de zes tot tien kubieke meter zoet water die al vanuit Utrecht het gebied binnenstroomt.

Normaal gesproken wordt de noordelijke toevoerroute gebruikt om de grachten van Amsterdam te voorzien van vers water. Ditmaal wordt het water omgeleid door bij Amsterdam waterkeringen en sluizen te openen dan wel te sluiten. "Dat zou consequenties kunnen hebben voor de scheepvaart in de binnenstad van Amsterdam", aldus dijkgraaf Van Bladeren in het Radio 1 Journaal.

TNO adviseerde Rijkswaterstaat vorige week 'rustig even te wachten tot er regen komt', aldus Van Doorn. "We hebben aangegeven dat we de gekozen route als een onverstandige route beschouwen." Dijkgraaf Van Bladeren is het daarmee wel eens. "Er wordt over gesproken om de Haringvlietsluis op een kier te zetten. Dat zou betekenen dat de grote zoetwaterbassins van het land brak zouden worden. Over dit soort maatregelen moet je drie keer nadenken."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief