Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twintig doden bij aanslag op bus in Jeruzalem

19 aug 03

Bij een aanslag in een bus in Jeruzalem zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Er zijn circa honderd gewonden gevallen, melden medische hulpdiensten. De dader heeft in de volgepakte bus in het stadscentrum een bom tot ontploffing gebracht. Er waren voornamelijk orthodoxe joden aan boord.

De bus was onderweg van de klaagmuur in het oude stadscentrum naar een nieuwbouwwijk waar veel orthodoxen wonen. De politie onderzoekt of de dader zich als orthodoxe jood had uitgedost. Die methode is in het verleden vaker gebruikt voor aanslagen.

De aanslag is opgeëist door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. De organisatie toonde een videoband waarop de vermoedelijke dader zijn daad aankondigde. Eerder berichtte een Libanese zender dat de Islamitische Jihad achter de aanslag zat. De extremistische organisatie heeft dit echter niet bevestigd. Eerder deze week kondigde Islamitische Jihad aan dat het wraak zou nemen voor het doden van een lid van de extremistische beweging door het Israëlische leger.

Israël heeft in een eerste reactie laten weten dat de regering de besprekingen over de overdracht van vier Palestijnse steden heeft opgechort. Afgelopen weekeinde leek er juist weer schot te komen in het vredesproces door het Israëlische aanbod om Kalkilya en Jericho, en later Ramallah en Tulkarem, aan de Palestijnse autoriteit over te dragen.

Vorige week dinsdag kwamen er twee Israëliërs om bij gelijktijdige aanslagen in Tel Aviv en in de nederzetting Ariel op de Westoever. Die werden opgeëist door Hamas en de al-Aqsa Martelaren Brigades. Daarmee kwam de wapenstilstand die eind juni door de Palestijnse extremistische organisaties werd uitgeroepen, op losse schroeven te staan.

De Palestijnse premier Abbas heeft de aanslag in Jeruzalem fel veroordeeld. Hij was op het moment van de aanslag in overleg met de Palestijnse militante organisaties om de voortzetting van het bestand veilig te stellen. Abbas verklaarde in een reactie dat de aanslag het belang van het Palestijnse volk schaadt. Hij heeft een onderzoek aangekondigd. Abbas riep Israël op om niet te hard te reageren op de aanslag. "Dat is niet in het belang van het vredesproces."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief