Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stripschapprijs voor tekenaars Fokke en Sukke

21 aug 03

De geestelijk vaders van de half-naakte eend Fokke en zijn onafscheidelijke maatje Sukke, een half-naakte kanarie, kijgen de Stripschapprijs 2003. John Reid (1968), Bastiaan Geleijnse (1967), en Jean-Marc van Tol (1967) nemen tijdens de stripdagen in oktober de prijs in ontvangst.

"Het is een giller", was de eerste reactie van tekenaar Jean-Marc van Tol. "Het winnen van DE stripprijs van Nederland is een hele eer. Fokke en Sukke geven wel eens af op de media, nu heb ik de hele dag journalisten aan de telefoon en in mijn studio."

Fokke en Sukke danken hun namen aan een verbastering van de studenten-werkwoorden fokken (pesten of treiteren) en sukken (iemand het bloed onder de nagels vandaan halen). De eend en de kanarie doen hun namen eer aan door onophoudelijk met de actualiteit te spotten.

De cartoon verscheen in 1993 voor het eerst in het Amsterdamse studentenblad Propria Cures en had een veel studentikozer karakter dan tegenwoordig. "Fokke en Sukke zijn nog steeds schalks maar de strips zijn nu een stuk minder absurdistisch", zegt tekenaar van Tol.

"Toen wij tien jaar geleden begonnen hadden we een hekel aan actualiteit als input voor cartoons. Er was wel een paar jaar voor nodig voordat we van nieuws als onderwerp voor onze strips zijn gaan houden."

De Stripschapprijs wordt uitgereikt door Het Stripschap, een onafhankelijke vereniging van stripliefhebbers, en wordt gezien als een oeuvreprijs. Volgens Meerten Welleman van het bestuur van het Stripschap is de overgang van studentenhumor naar humor voor een breed publiek reden voor het toekennen van de prijs.

"Fokke en Sukke is een unieke politieke strip. Er wordt een bepaalde vorm van durf en lef getoond die je niet vaak ziet in de stripwereld. De makers hebben zichzelf heel duidelijk de opdracht gegeven verder te gaan dan het geijkte actuele commentaar. De simpele en in feite karakterloze tekeningen maken dat de grap nog meer verrast", aldus Welleman.

Het maken van Fokke en Sukke was in eerste instantie voor alle drie de tekenaars een bijbaan. De cartoon heeft zoveel succes dat Jean-Marc van Tol nu full-time tekent. John Reid en Bastiaan Geleijnse zijn part-time betrokken bij de strip. De cartoon verschijnt onder andere zes keer per week in NRC Handelsblad.

"We zijn begonnen met tekenen om onze eigen behoefte te bevredigen. De rottigheid in deze wereld smeekt om het maken van grappen, het nodigt uit tot reflectie en zelfreflectie. Kennelijk bestaat er in de maatschappij ook een grote behoefte aan dat soort humor ", aldus Jean-Marc van Tol.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief