Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vooral grote bedrijven doelwit afpersers

25 aug 03

Tientallen, voornamelijk grote, bedrijven zijn de afgelopen jaren doelwit geweest van afpersers. BierproducentHeineken was minstens drie keer de klos. Vaak wordt gedreigd voedingsmiddelen te vergiftigen. Van de bekende zaken zijn de daders gepakt. Hieronder een overzicht van enkele belangrijke zaken.

1988
Een 35-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer eist bijna 1 miljoen gulden van bierbrouwer Heineken. Zo niet, dat dreigt hij blikjes bier te vergiftigen. De man wordt veroordeeld.

1989
Een 20-jarige man eist 90.000 gulden van Heineken. Als hij het geld niet krijgt, dreigt hij cyaankali in flesjes bier te spuiten. De afperser wordt gepakt.

1993
Twee mannen, die zeggen voor de geheime overheidsorganisatie Gladio te hebben gewerkt, eisen 5 miljoen gulden van voedingsmiddelenconcern Nutricia en dreigen babyvoeding te vergiftigen. De twee worden veroordeeld.

1995
Een 29-jarige man uit Almere wil geld zien van Shell nadat hij blikken en flessen met vloeistoffen uit een laboratorium van het concern op straat had gevonden. Hij dreigt de spullen aan Greenpeace te geven. De man wordt veroordeeld.

1997
Twee mannen dreigen een bom te leggen bij een warenhuis van Vroom & Dreesmann als dit bedrijf geen 1,2 miljoen gulden geeft. Het duo wordt gearresteerd en veroordeeld.

1997
Een man uit Doetinchem eist geld van de firma Heinz en dreigt onder meer glassplinters en zoutzuur in voedingsmiddelen te stoppen. Hij wordt veroordeeld.

1998
Opnieuw doet een man een poging Heineken enkele honderdduizenden guldens afhandig te maken door te dreigen met het vergiftigen van bier. Hij wordt aangehouden en veroordeeld.

1999
Een man eist geld van de Nederlandse Spoorwegen en dreigt met het laten ontsporen van treinen. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld.

2002
Ikea Nederland sluit tijdelijk alle tien filialen in Nederland na het ontvangen van een dreigbrief en de vondst van explosieven in vestigingen in Sliedrecht en Amsterdam. De afpersers eisen een kwart miljoen euro. Twee verdachten uit Polen worden in januari 2003 gearresteerd in Portugal en uitgeleverd aan Nederland. Het proces tegen hen loopt nog.

2003
Een 33-jarige man dreigt de in aanbouw zijnde hogesnelheidslijn tussen Breda en Amsterdam op te blazen als hij geen 2,3 miljoen euro zou krijgen. De politie arresteert hem bij de geplande overhandiging van het geld in Groningen. Justitie heeft 21 maanden cel tegen de man geëist.

2003
Twee mannen van 29 en 32 jaar persen supermarktconcern Ahold af. Ze eisen enkele miljoenen euro's van het bedrijf. Om hun eis kracht bij te zetten, schieten de twee enkele keren op willekeurige woningen (in Deventer, Zwolle en Meppel) en een filiaal van Albert Heijn in Zwolle. Op 25 september komen de zaken tegen de twee verdachten inhoudelijk voor de rechtbank.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief