Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Wederopbouw Irak kost tientallen miljarden'

27 aug 03

Voor de wederopbouw van het door oorlog verwoeste Irak heeft het land tientallen miljarden dollars nodig. Tot die schatting kwam de Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Paul Bremer, in een vraaggesprek met The Washington Post dat woensdag werd gepubliceerd.

Het geld moet komend jaar naar Irak worden gesluisd zodat de gebrekkige infrastructuur en de economie, die op zijn gat ligt, kunnen worden opgevijzeld. In de ogen van Bremer moeten Amerikaanse belastingbetalers en buitenlandse regeringen de rekening daarvoor gepresenteerd krijgen. De inkomsten van Irak zijn simpelweg niet groot genoeg.

Het voldoen aan de huidige vraag naar elektriciteit kost al 2 miljard dollar en het opzetten van een nationaal systeem voor de distributie van schoon drinkwater zal de komende vier jaar 16 miljard opslokken, aldus Bremer. Het tijdelijke coalitiebestuur van Irak loopt op zijn laatste financiële benen en heeft zeer dringend geld nodig.

Het duurt zeker nog tot volgend jaar zomer voordat men echt tegemoet kan komen aan de elektriciteitsvraag en nog langer als er sabotage gepleegd blijft worden. Stroom is volgens Bremer "op veel vlakken de sleutel van de reconstructie''.

Het is een enorme onderneming om Irak weer op gang te krijgen. De situatie in het land is echter beter dan veel media melden, zegt Bremer. "Ik blijf verhalen lezen over een land in chaos. Dat is simpelweg niet waar. Het is geen land in chaos, en Bagdad is geen stad in chaos'', aldus de Amerikaan.

De Amerikanen zien zich geconfronteerd met veel lagere olieinkomsten van Irak dan verwacht en gehoopt. Door verouderde, slecht onderhouden installaties en vernielde productiemiddelen komt het land momenteel niet verder dan een dagproductie van 1,7 miljoen vaten tegen tussen de 2,5 en 3 miljoen voor de oorlog. Ook al zou het land weer evenveel produceren als in 2002 dan nog zouden de inkomsten volgens Bremer volstrekt onvoldoende zijn om de wederopbouw te bekostigen.

De regering-Bush zal volgens functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken deze maand nog naar het Congres stappen voor noodfondsen. Verder hoopt Washington dat andere landen mensen en geld leveren. De VS willen daartoe in oktober in de Spaanse hoofdstad Madrid een donorconferentie beleggen.

Verscheidene landen hebben evenwel al aangegeven alleen geld en mensen te willen sturen als de Verenigde Naties meer zeggenschap krijgen in Irak. Bremer wijst dat, net als president Bush, pertinent van de hand. "Wat is het precies waardoor dingen beter worden als de VN leiding geeft aan de reconstructie? Hoe wordt de situatie op de grond beter'', vraagt Bremer zich in het vraaggesprek af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief