Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk stuurt geen afwijzingen meer

29 aug 03

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is gestopt met het sturen van afwijzingsbrieven aan asielzoekers die in aanmerking willen komen voor een verblijfsvergunning.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) wil eerst kunnen beoordelen of de asielzoekers in aanmerking komen voor een eenmalige pardonregeling. De criteria daarvoor zijn eind deze maand of begin september klaar, verwacht Verdonk. Ze zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Ik wil zo spoedig mogelijk alle onduidelijkheid uit de wereld hebben. Het gaat nog een paar weken duren want het heeft nogal wat om handen, maar ik heb liever een regeling die goed in elkaar zit dan een snelle", aldus de minister.

Het is de bedoeling dat van alle ongeveer 7000 briefschrijvers eerst wordt gekeken of zij in aanmerking komen voor een eenmalige pardonregeling. Vervolgens bekijkt de minister of er nog afvallers zijn die op humanitaire gronden mogen blijven. Hiervoor kan zij gebruik maken van de zogeheten inherente afwijkingsbevoegdheid.

Asielzoekers die op grond van deze bevoegdheid al een afwijzing hebben gehad omdat zij geen schrijnend geval waren, kunnen nog wel in aanmerking komen voor de regeling.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief