Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pardon gaat gelden voor ruim 2000 asielzoekers

29 aug 03

Een groep van iets meer dan 2000 asielzoekers komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning in het kader van de pardonregeling die in het regeerakkoord is opgenomen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bespreekt de regeling vrijdag in het kabinet. Dat hebben bronnen rondom het kabinet vrijdag bevestigd.

De minister heeft zich de afgelopen weken gebogen over de voorwaarden die deze eenmalige regeling moet bevatten. Het gaat om asielzoekers die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn, in de eerste procedure zitten of een voorwaardelijke vergunning tot verblijf (vvtv) hebben. Maar niet iedereen met een vvtv, zal onder de regeling vallen.

Een vvtv werd tot 2001, onder de oude Vreemdelingenwet, afgegeven als een asielzoeker tijdelijk niet terugkon naar het eigen land, bijvoorbeeld wegens een burgeroorlog. Als na drie jaar de situatie niet gewijzigd was, kregen ze een definitieve status. Dit voorjaar waren er pakweg 3000 vvtv'ers in Nederland.

VVD en CDA zijn voor het voorstel van Verdonk. Van coalitiepartij D66 is bekend dat zij liever een soepeler regeling heeft. Als de nu voorgestelde regeling doorgaat, vallen nog duizenden asielzoekers die eveneens jarenlang in Nederland verblijven, buiten de boot. Ongeveer 7000 betrokkenen hebben een
brief geschreven naar het ministerie van Justitie in de hoop alsnog een verblijfsvergunning te krijgen.

Ook de PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie zijn van meet af aan voor een royalere regeling geweest. Zij wilden het liefst veel meer 'oude gevallen' definitief toelaten. Ook de LPF-fractie is volgens Tweede-Kamerlid Nawijn voor een soepeler regeling, zeker voor mensen die al ingeburgerd zijn. Eerder dit jaar had de partij een afgebakende groep van 2300 personen op het oog.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief