Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Slechte voorbereiding VS op naoorlogs Irak'

3 sep 03

De Verenigde Staten hebben zich slecht en overhaast voorbereid op de benodigde militaire inzet in een naoorlogs Irak. De zoektocht naar Iraakse massavernietigingswapens kwam bovendien veel te laat op gang, waardoor de commandanten in de regio die taak niet goed konden uitvoeren.

Dat blijkt volgens The Washington Times van woensdag uit een geheim rapport dat circuleert binnen de militaire top van de Verenigde Staten, de verenigde chefs van staven. Volgens de krant is het document vorige maand verspreid.

Daarin is ook te lezen dat president Bush al op 29 augustus 2002 de strategie voor een oorlog tegen Irak goedkeurde, acht maanden voordat de eerste bommen vielen en zes maanden voordat hij de Veiligheidsraad vroeg om een mandaat voor een militaire interventie.

Volgens de rapportage is de omvang van de zoektocht naar gevaarlijke Iraakse wapens door Washington onderschat en bovendien waren er onvoldoende middelen voor. De organisatie voor de zoektocht was niet helder geregeld en bovendien werden veel besluiten ad hoc en relatief laat genomen. De zoektocht heeft overigens tot dusver niets opgeleverd.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief