Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albert Heijn schrapt 440 banen

3 sep 03

De supermarktketen Albert Heijn schrapt 440 banen. Bij het hoofdkantoor verdwijnen 250 arbeidsplaatsen, bij de distributietak 190. Een groot deel van de werknemers wordt waarschijnlijk ontslagen, aldus Albert Heijn woensdag. Eenderde verlaat via natuurlijk verloop het bedrijf. Bij de twee divisies werken in totaal 4030 mensen.

De ontslagen vallen vooral op de IT- en marketingafdelingen. De dochter van het geplaagde Ahold neemt ook het aantal auto's en telefoons van de zaak onder de loep. Verder is het bedrijf van plan werk uit te besteden.

AH wil met de reorganisatie de komende twee jaar 100 miljoen euro besparen. Daarna moeten de besparingen jaarlijks 100 miljoen euro opleveren. De supermarktketen treft een voorziening van 25 miljoen euro voor de ingreep.

Die kostenbesparing wil AH doorgeven aan de klanten door bijvoorbeeld de prijzen in de supermarkt te verlagen. Bovendien wil het bedrijf het bespaarde geld investeren in de kwaliteit van de winkels en er extra acties mee houden.

De supermarkten van Albert Heijn maken zware tijden door. Ze hebben te lijden onder het imago dat ze te duur zijn, terwijl prijs voor de consument steeds belangrijk wordt. Klanten hebben de afgelopen maanden daarom minder in de winkels besteed.

Het marktaandeel van de keten is volgens onderzoekbureau AC Nielsen het eerste halfjaar gedaald naar 26,7 procent tegen 27,9 procent in dezelfde periode vorig jaar. Elk procentpunt marktaandeel betekent op jaarbasis een omzet van ongeveer 250 miljoen euro. Als het aandeel van Albert Heijn de komende tijd nog verder daalt, wil de onderneming wederom in het personeelsbestand snijden.

De CNV Dienstenbond betreurt de reorganisatie. "We hopen dat met deze maatregel de problemen verholpen kunnen worden, maar ik vrees het ergste'', zei bestuurder R. Leloux. Het aantal gedwongen ontslagen moet tot een minimum worden beperkt, stelt hij.

Volgens vakbond De Unie verplaatst de ellende bij Ahold zich als een olievlek naar de AH-organisatie. "Het is verbijsterend dat na het mismanagement bij Ahold nu de mensen bij Albert Heijn worden gedupeerd'', meldde de bond. Het moederconcern kwam in de problemen door een omvangrijk boekhoudschandaal bij de Amerikaanse dochter US Foodservice.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief