Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wallraff toch medewerker Stasi

8 sep 03

De schrijver en journalist Günther Wallraff was toch verbonden aan de voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi als 'inofficiële medewerker' (IM). Hij was bij de Stasi bekend onder de naam 'Wagner'. Dat blijkt uit nieuwe archiefstukken, aldus de Duitse zender ARD woensdag. Wallraff heeft altijd ontkend voor de DDR te hebben gewerkt.

Uit de documenten blijkt dat hij vanaf 1967 actief was voor de buitenlandse spionageafdeling van het ministerie van Staatsveiligheid. Hij werd een jaar later geregistreerd als IM Wagner. Er zijn bewijzen dat hij van 1968 tot 1971 werkzaam was als informant. Hij berichtte onder meer over het chemische bedrijf Bayer en onderzoek van West-Duitse wetenschappers.

Tot nu toe kon door fouten in het Stasi-archief niet bewezen worden dat Wallraff voor de Oost-Duitsers spioneerde. Doordat delen van het archief, die na de val van de muur in handen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA raakten, weer in Berlijn zijn, kon het bewijs nu toch worden geleverd. Twee weken geleden meldde de krant Die Welt al dat Wallraff voor de Stasi werkte.

Wallraff genoot in de jaren zeventig en tachtig internationale bekendheid als onderzoeksjournalist. Zo infiltreerde hij bij het Duitse boulevardblad Bild. Verder vermomde hij zich als Turkse gastarbeider om misstanden aan de kaak te kunnen stellen. Zijn boekverslag daarover (Ik, Ali) is verfilmd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief