Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei aanvaardt officieel premierschap

10 sep 03

De voormalige voorzitter van het Palestijnse parlement, Ahmed Qurei, heeft woensdag officieel het premierschap aanvaard. Dat heeft Qurei, die door de Palestijnse president was gevraagd om Mahmud Abbas als premier op te volgen, woensdag in Ramallah bekendgemaakt.

"De president heeft er bij me op aangedrongen om een regering te vormen. Ik heb ermee ingestemd'', aldus Qurei na afloop van een gesprek met Arafat. Dinsdag zei hij het nog zinloos te vinden de nieuwe premier te worden als Israël zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen niet wijzigt.

"Ik heb ermee ingestemd en moet deze crisis het hoofd bieden'', zo voegde Qurei eraan toe, verwijzend naar de nieuwe geweldsuitbarsting in het Midden-Oosten. "Ik hoop in staat te zijn een crisisregering te vormen bestaande uit zes, zeven of acht personen'', aldus de voormalige parlementsvoorzitter.

De kersverse premier veroordeelde de Israëlische luchtaanval op een huis van een Hamas-leider in Gaza-stad waardoor woensdag zeker twee doden vielen. In een adem verordeelde hij ook de Palestijnse zelfmoordaanslagen van dinsdag in Jeruzalem en Tel Aviv waardoor in totaal zeker vijftien Israëliërs de dood vonden.

"We gaan door een zeer gevaarlijke historisch moment. Beide partijen zouden heel voorzichtig moeten zijn met hun verantwoordelijkheden. We moeten emoties opzij schuiven en serieus gaan nadenken over de belangen van onze beide volkeren'', aldus Qurei.

Arafat koos voor Qurei als opvolger van Abbas die zaterdag aftrad na honderd dagen premier te zijn geweest. Hij deed deze stap na een machtsstrijd met Arafat over de controle van de veiligheidsdiensten.

De Eurepese Unie liet maandag al weten achter Qurei te staan. Qurei zei alleen voor de functie te voelen als de EU en de Verenigde Staten hem steunen. De 65-jarige Qurei geldt als een gematigd man die betrokken was bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden.

(Bron; ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief