Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil nieuwe maatregelen tegen terrorisme

10 sep 03

De Amerikaanse president Bush wil nieuwe maatregelen nemen om de anti-terrorismewetgeving aan te scherpen. Hij wil dat het Congres instemt met ruimere mogelijkheden om de federale doodstraf op te leggen voor misdrijven die verband houden met terrorisme. Hij zei dat woensdag in een toespraak bij de FBI in Quantico in de staat Virginia.

Verder wil hij dat de politie de bevoegdheid krijgt zonder tussenkomst van een rechter of een grand jury 'administratieve dagvaardingen' uit te brengen 'als tijd van het grootste belang is' en dat verdachten van terrorisme vaker het recht op vrijlating tegen borgtocht kan worden ontzegd.

De woordvoerder van het Witte Huis zei dat deze wensen van de president het uitvloeisel zijn van de stappen die tot dusver zijn gezet om terrorisme binnen de Verenigde Staten te bestrijden. 'Daarbij zijn wij gestuit op gebieden waar meer bevoegdheden nodig zijn.' Doel daarvan is 'meer terroristische aanslagen te voorkomen'.

De voorstellen vormen een aanvulling op de antiterreurwetgeving van de zeer omstreden Patriot Act die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd. Toen werden strengere immigratieregels van kracht en kreeg de overheid meer mogelijkheden om burgers te bespioneren.

De American Civil Liberties Union, die een felle campagne voerde tegen de Patriot Act, heeft ook op de nieuwe voorstellen van Bush fel gereageerd. De ACLU vindt dat er sprake is van uitholling van de veiligheidsmechanismen die de Amerikanen en de Amerikaanse democratie moeten beschermen.

(Bron: Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief