Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS tegen snelle overdracht bestuur aan Irakezen

11 sep 03

De Verenigde Staten zien niets in het voorstel van Frankrijk en Duitsland om het bestuur in Irak snel over te dragen. Minister Powell van Buitenlandse Zaken zei donderdag voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat het niet mogelijk is morgen een geschikte Irakees vinden en te zeggen dat die het land mag regeren.

Ook een snelle overdracht van het bestuur aan de Verenigde Naties ziet Powell niet zitten. Hij wees erop dat de Iraakse regeringsraad, ingesteld door de Amerikanen, dan ook buitenspel komt te staan. "Dat is niet realistisch'', aldus de minister.

Binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties circuleert een voorstel van Duitsland en Frankrijk om de volkerenorganisatie de centrale rol van de wederopbouw van de VS te laten overnemen. Het gaat om een wijziging op de ontwerpresolutie van de VS over Irak.

China heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor het voorstel. De resolutie roept de internationale gemeenschap op militairen naar het instabiele Irak te sturen, die er dan onder Amerikaans commando moeten gaan opereren. Voor de Verenigde Naties zou er in het Amerikaanse voorstel bovendien een grotere, maar nog niet nader ingevulde rol zijn weggelegd bij de politieke en maatschappelijke wederopbouw van het land.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief