Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen doden Iraakse politiemensen

12 sep 03

Amerikaanse soldaten hebben vrijdag in de Iraakse stad Fallujah het vuur geopend op Iraakse politie- en veiligheidsmensen die gewapende rebellen achterna zaten. Daarbij zijn tien Irakezen gedood en vijf verwond. Dat heeft politiechef Adnan Hamad gemeld. Een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft gezegd dat de zaak in onderzoek is.

Zeven politieagenten en tien veiligheidsmensen achtervolgden in auto's gewapende rebellen. Die hadden het vuur geopend op het kantoor van de plaatselijke gouverneur. Toen ze tijdens de achtervolging ergens in het noorden van de stad Amerikaanse soldaten tegenkwamen, begonnen die met schieten, aldus politiechef Abdul Rahman Khodeir. Eén van de gewonde politiemensen, Wisam Mahmud Jassem, zei dat hij en zijn collega's nog hadden geschreeuwd dat ze politie waren. "Maar ze luisterden niet naar ons."

Volgens een ziekenhuismedewerker probeerden Amerikanen te voorkomen dat ambulances ter plaatse konden komen. Een militair hospitaal in de omgeving is zwaar beschadigd geraakt door de schietpartij. Volgens een Jordaanse functionaris is een Jordaanse veiligheidsman die zich in het ziekenhuis bevond dodelijk getroffen. In Fallujah zijn velen de straat opgegaan om te protesteren tegen de beschieting.

Het is het tweede incident in twee dagen waarbij Amerikanen hun Iraakse collega's hebben beschoten. Woensdag schoten Amerikanen een Iraakse politieman dood en verwondden een ander toen hun konvooi door een bom werd getroffen. Volgens Iraakse getuigen schoten de Amerikaanse militairen na de explosie wild in het rond waarbij de agenten werden getroffen. Een ander zei datde beschieting wel een uur duurde. Collega-agenten hebben later massaal gedemonstreerd tegen de actie van de Amerikanen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera maakte vrijdag melding van vier aanvallen op Amerikaanse soldaten, onder meer bij Khaldiya, ten westen van Bagdad, en Abu Ghoreib, een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad. In de noordelijke stad Samarra zijn een Amerikaanse post en een politiebureau aangevallen. Er zijn geen meldingen over gewonden. Verder zou even buiten Fallujah een Amerikaans legervoertuig zijn ontploft. Daarbij zijn drie Amerikanen gewond geraakt.

Een Amerikaanse soldaat is om het leven gekomen toen de band van een vrachtwagen ontplofte, terwijl hij die aan het verwisselen was. Twee anderen raakten gewond, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder vrijdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief