Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijns voorstel voor staakt-het-vuren

16 sep 03

De Palestijnse veiligheidsadviseur Jibril Rajub heeft dinsdag een staakt-het-vuren geopperd. Dat moet dan wel van twee kanten komen. Het bestand geeft volgens hem beide partijen de kans om rustig te praten over een definitieve oplossing voor de problemen. Israël heeft het voorstel overigens al afgewezen.

"Het Palestijnse leiderschap is bereid om een algemeen staakt-het-vuren af te kondigen en te respecteren, maar het moet tweezijdig zijn", zei Rajub, een naaste van Yasser Arafat, voor de Israëlische staatsradio. Zo'n bestand houdt volgens hem in dat de militante Palestijnen hun aanslagen tegen Israëliërs staken en dat Israël alle acties tegen de gewapende groeperingen stopt. Israël moet ook stoppen met de bouw van de omstreden veiligheidsmuren op de Westelijke Jordaanoever en geen nieuwe nederzettingen meer bouwen of bestaande uitbreiden.

Volgens Rajub kan het Palestijnse bestuur ervoor zorgen dat radicale groeperingen zoals Hamas en de Islamitische Jihad zich houden aan een staakt-het-vuren. Het voorstel heeft de steun van Arafat, zei Rajub.

Israël heeft inmiddels laten weten er niets voor te voelen. Een woordvoerder van premier Ariel Sharon sprak van 'misleiding'. De staatsradio haalde in een reactie Israëlische regeringsfunctionarissen aan, die spraken van een 'valstrik' om Arafats hachje te redden. De regering ging vorige week akkoord met een verbanning van Arafat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief