Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat niet onder indruk van Amerikaans veto

17 sep 03

De Palestijnse leider Arafat heeft woensdag schouderophalend gereageerd op het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad. "We zijn sterker dan welke resolutie dan ook'', zei een strijdvaardige president in Ramallah. "Het internationale stilzwijgen zal ons niet verzwakken.''

De Verenigde Staten torpedeerden dinsdagavond in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie die Israël opriep te stoppen met zijn dreigementen aan het adres van Arafat. Het Israëlische kabinet heeft kortgeleden een principebesluit genomen om het 'obstakel' Arafat 'te verwijderen'. De door Arabische landen ondersteunde ontwerpresolutie kreeg elf landen achter zich. Drie landen onthielden zich van stemming.

Washington had al voor de stemming aangegeven zeer waarschijnlijk tegen de door Syrië ingediende motie te zullen stemmen. Volgens de VS is de tekst van de resolutie te eenzijdig gericht tegen Israël, terwijl er ook een scherpere veroordeling in had moeten staan ten aanzien van radicale Palestijnse groeperingen als Hamas. De Amerikanen gebruiken geregeld hun vetorecht in de Veiligheidsraad om Jeruzalem te vrijwaren van internationale kritiek en veroordelingen.

De Palestijnse vredesonderhandelaar Saeb Erekat zei dat het "een zwarte dag voor de Verenigde Naties en het internationaal recht'' was. "Ik hoop dat Israël de resolutie niet zal interpreteren als een fiat om president Arafat te vermoorden'', aldus Erekat.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief