Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blix noemt oorlog tegen Irak ongerechtvaardigd

18 sep 03

De voormalige chef van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, gelooft dat de Britse regering informatie in het Irak-dossier over massavernietigingswapens heeft gemanipuleerd. Blix uitte in een interview met de Britse radiozender BBC kritiek op de 'spindokters' van de Labour-regering.

Blix zei eerder al dat de Britse premier Tony Blair een "fundamentele fout'' heeft gemaakt door te stellen dat de Iraakse president Saddam Hoessein binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen lanceren. Volgens Blix wekte het dossier een bepaalde indruk, waardoor conclusies konden worden getrokken die verder gingen dat wat feitelijk in het dossier stond.

Regeringen moeten zaken weliswaar in duidelijke bewoordingen uitleggen, maar ze moeten volgens Blix ook serieus en betrouwbaar zijn. Overdrijving, manipulatie en aangedikte informatie beschadigen de geloofwaardigheid van een regering, voegde hij eraan toe.

Het voormalige hoofd van Unmovic vindt dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het beschikbare bewijs te zwaar hebben geïnterpreteerd om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. De landen hadden moeten wachten en de VN-wapeninspecteurs nog enkele maanden langer hun werk laten doen, maar dat geduld konden de Amerikaanse president Bush en Blair volgens Blix niet opbrengen.

Blix zei woensdag al dat Irak waarschijnlijk meer dan tien jaar geleden al zijn massavernietigingswapens vernietigde, maar Saddam de suggestie wekte dat hij ze nog wel had ter afschrikking.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief