Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: 'wijziging VUT-plan bespreekbaar'

18 sep 03

Een aanpassing van het omstreden VUT-plan van het kabinet is bespreekbaar. Premier Balkenende liet dat donderdag blijken bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Balkenende zei dat het kabinet "goede nota" heeft genomen van de bezwaren van de Tweede Kamer tegen het plan om werknemers die met VUT gaan vanaf 2005 in één klap een belastingaanslag voor vijf jaar op te leggen.

Het kabinet zal er nog nader over spreken met werkgevers en werknemers en er over twee weken op terugkomen tijdens de financiële beschouwingen in de Kamer.

De regeringsfracties steunen op zichzelf het streven van het kabinet om VUT en prepensioen te ontmoedigen door deze regelingen niet langer fiscaal te ondersteunen. Maar de manier waarop het kabinet de VUT aanpakt stuit op grote bezwaren bij CDA en D66, en ook bij de oppositie.

CDA-fractieleider Verhagen stelde woensdag voor om voor het afbouwen van de VUT-regeling een overgangsperiode tot 2010 te hanteren. Hierop ging Balkenende donderdag niet rechtstreeks in.

De regeringspartijen zijn het er wel mee eens dat de premies voor prepensioen vanaf 2005 niet langer fiscaal aftrekbaar te maken. Volgens Balkenende is de maatregel nodig omdat "het Zwitserlevengevoel niet langer betaalbaar is".

Een voorstel van Verhagen om via de nieuwe 'levensloopregeling' het sparen voor vervroegd pensioen mogelijk te maken, wees de premier af. Die levensloopregeling kan wat het kabinet betreft alleen worden gebruikt voor het opbouwen van deeltijdpensioen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief