Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Hoop Scheffer nieuwe NAVO-topman

22 sep 03

Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat zijn de negentien lidstaten overeengekomen. Een maand geleden kwam al naar buiten dat hij een van de belangrijkste kandidaten was om de huidige topman Robertson op te volgen. De vierjarige ambtstermijn zit er voor Robertson in december op.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat er een Nederlander aan het hoofd van de NAVO staat. Dirk Stikker was secretaris-generaal van 1961 tot 1964 en Joseph Luns van 1971 tot 1984.

Canada en Frankrijk stonden de benoeming van De Hoop Scheffer aanvankelijk in de weg. Frankrijk wilde meer tijd om na te denken over een nieuwe kandidaat en Canada had liever haar eigen minister van Financiën John Manley aan de top van de NAVO gehad.

Manley was De Hoop Scheffers belangrijkste rivaal. Andere namen die genoemd werden, waren die van de Italiaanse minister van Defensie Martino, de Portugese Eurocommissaris Vitorino en die van de Noorse minister van Defensie Krohn Devold. De politiek leidsman van de NAVO is traditioneel altijd een Europeaan, terwijl een Amerikaan altijd opperbevelhebber is.

Diplomaten noemen De Hoop Scheffer de ideale NAVO-topman. De huidige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken oogstte dit jaar bewondering door zijn diplomatieke opstelling in de vete tussen de voorstanders en tegenstanders van de Irak-oorlog binnen de NAVO. Dit verschil van mening leidde tot de grootste NAVO-crisis in jaren.

Hoewel de 55-jarige CDA'er relatief onervaren is op internationaal topniveau wordt hij door zijn NAVO-collega's bewonderd om zijn nuchtere houding en zijn betrokkenheid bij de modernisering van de alliantie. Vorige week had De Hoop Scheffer in het Witte Huis in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president George Bush en diens belangrijkste ministers. Dit 'sollicitatiegesprek' zou uitstekend zijn verlopen.

De benoeming van een NAVO-secretaris generaal is een politiek ondoorzichtig spelletje. Gesprekken met potentiële kandidaten vinden altijd in het uiterste geheim plaats. Kandidaten laten zelden weten dat ze geïnteresseerd zijn en regeringen zijn terughoudend in het publiekelijk uitspreken van steun voor een kandidaat. Dit keer hebben verschillende landen, waaronder Duitsland, zich uitgesproken voor De Hoop Scheffer.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief