Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Einde filmsteun is teken van 'stuitende inzichtloosheid'

23 sep 03

Filmmakers en belangenorganisaties van de Nederlandse film zijn teleurgesteld over het kabinetsbesluit om per 1 januari de zogenoemde film-cv af te schaffen. Met dat pakket van fiscale maatregelen werd de afgelopen jaren de Nederlandse filmindustrie ondersteund. Producent Burny Bos (Minoes, Ja Zuster, Nee Zuster) noemde het besluit donderdag een geval van 'stuitende inzichtloosheid'.

Bos wijst op de grote invloed die de regeling de afgelopen vijf jaar heeft gehad op de ontwikkeling van de film in Nederland. "Als je de regeling desondanks afschaft dan is dat een gebrek aan inzicht. Het kabinet ziet de Nederlandse film als een bedrijfstak die zichzelf moet bedruipen, maar wegens het kleine taalgebied kan dat niet. De regering wil blijkbaar niet zien dat het steeds beter gaat met de Nederlandse film."

Het kabinet heeft de beslissing te stoppen met de regeling genomen op basis van een rapport van Bureau Berenschot. Daarin staat dat de filmsteun ook op termijn niet zal leiden tot een zelfstandige bedrijfstak. Volgens de Federatie Filmbelangen heeft Berenschot die hoofddoelstelling zelf al gekenschetst als onrealistisch. "Een filmsector in ons kleine land zal altijd steun nodig hebben, dat gebeurt in de landen om ons heen ook." De federatie vindt het jammer dat het kabinet voorbijgaat aan de merendeels positieve conclusies van Berenschot. Zo stelt het bureau dat het maken van meer films voor een breder publiek is gelukt.

Filmmaker Johan Nijenhuis (Costa, Volle Maan) denkt dat de toekomst van de Nederlandse film er niet heel somber uitziet. "De cv-regeling was goed voor het maken van big-budgetfilms als Minoes. Maar de kleinere films als Costa en Liever Verliefd kun je ook zonder deze regeling blijven maken. Wat me meer stoort is de subsidieverdeling in dit land. Er gaat ongeveer 141 miljoen euro subsidie naar podiumkunsten en minder dan 20 miljoen naar film. Als je dan de toeschouwersaantallen met elkaar vergelijkt is het, denk ik, tijd om daar eens beter naar te kijken."

Directeur D. Boonekamp van het Nederlands Film Festival vindt dat het kabinet met een andere vorm van filmstimulering moet komen. "De regering moet inzien hoe belangrijk de filmindustrie voor onze maatschappij is. Ze moet moet snel met een nieuwe strategie komen, anders valt de Nederlandse film in een nieuw gat."

Tweede-Kamerlid Van Vroonhoven-Kok (CDA) is het daarmee eens, maar heeft niet meteen een pasklare oplossing. "Ik denk dat we naar zoiets toe moeten als cultureel beleggen, net als groen beleggen. Maar de vraag is of Europese regels dat toelaten. De cv-regeling was overigens niet Europees houdbaar. Voor de film moeten we zoeken naar structurele maatregelen. Misschien komen we er in november in het kader van de cultuurnota over te spreken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief