Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kofi Annan haalt uit naar Verenigde Staten

23 sep 03

De doctrine van eenzijdige preventieve oorlog, die sommige staten toepassen, is een ernstige bedreiging voor de VN. Dat heeft VN-Secretaris-generaal Kofi Annan voor de Algemene Vergadering van de Volkenorganisatie gezegd.

Annan noemde de VS niet bij naam, maar het lijdt geen twijfel dat hij doelt op het besluit van de regering-Bush om zonder toestemming van de VN-veiligheidsraad Irak aan te vallen.

Volgens Annan ondermijnen landen door het voeren van een preventieve oorlog zonder toestemming van de Veiligheidsraad de principes waarop de VN sinds 1945 is gebaseerd. Die principes zijn gebaseerd op de erkenning van het recht op zelfverdediging, maar sluiten een eenzijdige preventieve oorlog uit.

Annan toonde ook begrip voor het Amerikaanse optreden. Hij gaf toe dat de besluiteloosheid van de VN bij internationale crises lidstaten er toe kan brengen dan maar eigenmachtig op te treden. Volgens de VN-topman is het dringend nodig dat de lidstaten zich afvragen of de manier waarop de volkerenorganisatie reageert op zaken als oorlogen, terrorisme en armoede nog wel voldoet.

Daarom staat de VN nu op het belangrijkste punt in zijn geschiedenis, aldus Annan. Hij riep de lidstaten op hun meningsverschillen over Irak opzij te zetten en de handen ineen te slaan voor de wederopbouw en democratisering van het land.

Annan verwerpt het argument dat Irak massavernietigingswapens ontwikkelde. Hij vreest dat met de aanval op Irak het hek van de dam is. "Het kan leiden tot verbreiding van het eenzijdige en onwettige gebruik van geweld, met of zonder geloofwaardige rechtvaardiging".

President Bush zal na Annan de aanval op Irak verdedigen. Ook zal hij de VN vragen de lasten in Irak met de Amerikanen te delen. De VN wil daarvoor de Veiligheidsraad een resolutie voorleggen. Bush zal in New York onder meer de Franse president Chirac ontmoeten om steun daarvoor te krijgen.

Frankrijk en Duitsland willen de VS alleen steunen als zij snel de macht overdraagt aan de Iraakse regeringsraad. De Amerikaanse regering vindt het daarvoor echter nog veel te vroeg. Eerst moeten er verkiezingen gehouden worden en moet de rust in het land hersteld zijn.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief