Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Wederopbouw Afghanistan faalt'

26 sep 03

Van de wederopbouw van Afghanistan is tot nu toe niets terechtgekomen, ondanks de financiële beloftes van de internationale gemeenschap. Dat concluderen de internationale hulporganisatie CARE en het Center on International Cooperation (CIC) in een rapport.

Na de val van het Taliban-regime beloofde de Amerikaanse president Bush een 'Marshallplan' voor de wederopbouw van Afghanistan. Minder dan één procent van de allernoodzakelijkste wederopbouw is daarvan op dit moment verwezenlijkt, volgens het rapport.

Ook voor de komende jaren wordt onvoldoende geld beschikbaar gesteld. De kosten voor wederopbouw worden voor de komende vier jaar geschat op 20 miljard dollar. De internationale donoren hebben tot nu toe minder dan vijf miljard dollar gereserveerd, zo stellen de onderzoekers.

Volgens directeur Barker van CARE Afghanistan wordt het land geteisterd door narco-criminelen, krijgsheren en aanhangers van het voormalige regime, de neo-Talibanen die vechten tegen de regering van president Karzai. Ook hulporganisaties zijn steeds vaker doelwit.

Van wederopbouw is volgens Barker nauwelijks sprake zolang het geweld groeit. "De internationale gemeenschap dient onmiddellijk stappen te ondernemen om een einde te maken aan extremistisch geweld, intern krijgsgeweld en de drugsmisdaad."

Afghanistan heeft volgens het rapport minimaal 18.000 man troepen nodig voor grensbewaking, bescherming van wegen en de beteugeling van het geweld tussen de milities. Dat zou het land jaarlijks 1,8 miljard kosten, minder dan eenzesde van de prijs van operatie Enduring Freedom die in 2002 een einde maakte aan het Taliban-regime.

Herstel van het Afghaanse wegennet wordt als cruciaal gezien voor de wederopbouw van het land. Vorig jaar beloofden de regeringen van Saoedi-Arabië, Japan en de VS dat de snelweg van Kabul naar Kandahar snel vernieuwd zou zijn. Maar door het geweld en logistieke problemen werd de opleveringsdatum niet gehaald.

De VS gaf de aannemers opdracht het wegdek dan maar tijdelijk te asfalteren, het echte herstel zou later volgen. Maar vanwege aanhoudende aanvallen op de wegwerkers loopt het project steeds meer vertraging op. Slechts tien procent van het totale wegennet is nu provisorisch opgelapt, de rest van de wegwerkzaamheden in Afghanistan ligt nagenoeg stil.

Afghanistan is nu de grootste opiumproducent ter wereld geworden en neemt driekwart van de totale productie voor zijn rekening; jaarlijkse export 3400 ton opium. Twee jaar geleden was het aandeel in de wereldexport nog maar twaalf procent. Toen werd het Taliban-regime verantwoordelijk gehouden voor de toenemende rol van Afghanistan op de drugsmarkt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief