Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeesters tegen voorstel De Graaf

26 sep 03

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters ziet weinig in het voorstel van van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) om alle burgemeesters in 2006 te ontslaan en hun opvolgers te laten kiezen. Het kabinet spreekt vandaag over dat voorstel.

Volgens de voorzitter van het genootschap, de Haarlemse burgemeester Pop, zijn de meeste burgemeesters tegen het voorstel. Slechts een minderheid zou ermee instemmen. De Graaf wil dat de gekozen burgemeesters meer macht krijgen, maar Pop denkt dat dat in de plannen van de minister juist niet gebeurt.

Hij wijst erop dat de burgemeesters in het voorstel wethouders mogen voordragen en hun takenpakket mogen vaststellen, maar dat de gemeenteraad verantwoordelijk blijft voor hun benoeming. Dat betekent in de praktijk dat de gekozen burgemeesters niet meer macht krijgen dan de huidige, aldus Pop, die zich afvraagt: "Je haalt veel overhoop, maar wat schiet de lokale democratie hiermee op?"

Minister De Graaf wil de burgemeesters in maart 2006 ontslaan, omdat er dan gemeenteraadsverkiezingen zijn. De burgers kunnen dan in één moeite door voor een nieuwe burgemeester stemmen. Volgens de begroting van 2004 is het de bedoeling dat in juni 2004 een wetsvoorstel over de invoering van de rechtstreeks gekozen burgemeester naar de Raad van State wordt gestuurd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief