Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair denkt niet aan opstappen

29 sep 03

De Britse premier Blair denkt niet aan opstappen. In het BBC-programma Breakfast with Frost en in de zondagskrant The Observer geeft Blair toe dat zijn populariteit is gedaald, maar zegt hij ook dat hij zijn karwei wil afmaken. Op de dag van de opening van het jaarlijkse Labour-congres zei hij bovendien geen enkele spijt te hebben van de oorlog tegen Irak.

Blair zei aan te willen blijven tot de verkiezingen van 2005 en te zullen proberen om voor de derde keer op rij premier te worden. Uit een opiniepeiling van The Observer blijkt dat 40 procent van de Labour-leden wil dat Blair er voor de volgende verkiezingen mee ophoudt. Ruim de helft van de Britse bevolking vindt dat Blair direct moet aftreden, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Financial Times.

In Groot-Brittannië heerst grote ontevredenheid over de oorlog in Irak vanwege het feit dat er in Irak nog steeds geen massavernietigingswapens zijn gevonden en de raadselen rond de dood van de Britse wapenexpert David Kelly. Kelly was de bron van een BBC-reportage waarin werd gemeld dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt.

In de interviews gaat Blair die kritiek uit de weg. Volgens hem was de informatie in het regeringsrapport 'in essentie' juist. Wel gaf Blair toe dat 'enkele details' wellicht niet helemaal juist zijn. De commissie-Hutton, die onderzoek doet naar de toedracht van Kelly's dood, komt in november met haar eindrapport.

Voor Blair zelf was de aanval op Irak sowieso gerechtvaardigd. Volgens hem is het zonneklaar dat de verdreven Iraakse leider een 'zeer gevaarlijk man' was. "Ik ga mij niet verontschuldigen voor Irak. Ik ben trots op wat we daar hebben bereikt", aldus de premier.

De VS verwachten over twee dagen een ontwerpresolutie voor de Veiligheidsraad klaar te hebben over een multinationale troepenmacht in Irak, de machtsoverdracht aan de Irakezen en de toekomstige rol van de Verenigde Naties in dat land. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gezegd tegen de televisiezender ABC.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief