Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair verdedigt Irak-beleid voor congresleden

30 sep 03

De Britse premier Blair heeft tijdens het Labour-congres zijn beslissing om de oorlog in Irak te voeren verdedigd. "Irak is beter af zonder Saddam Hoessein", sprak Blair. In zijn toespraak opperde hij dat de belangrijkste taak van zijn regering nu is om de 'vrede af te maken'. "We who started the war must finish the peace."

Als hij het over kon doen, zou hij opnieuw dezelfde beslissing maken, zei Blair tegenover de congresleden. "Ik weet dat velen geloven dat de actie die we ondernomen hebben, verkeerd was. Ik respecteer die mening. Ik vraag slechts één ding: val mijn beslissing aan, maar begrijp bovenal waarom ik tot mijn besluit gekomen ben, en waarom ik hetzelfde besluit opnieuw zou nemen."

De premier verwees naar het feit dat Saddam Hoessein gifgas op zijn eigen volk heeft ingezet. "Beeld je in dat jij premier was, en dat je informatie kreeg over handel in massavernietigingswapens. Wat zou jij dan doen?", vroeg Blair aan de congresleden.

De premier noemde de grootste bedreigingen van de 21ste eeuw 'chaos en fanatisme, die de ratio verslaan'. "Groot-Brittannië moet die dreiging aanpakken, niet omdat de Britten als een schoothondje met de VS in de pas moeten lopen, maar omdat het Groot-Brittanië veiliger maakt."

De Labour-voorman begon zijn toespraak met een opsomming van de zaken die zijn regering in 6,5 jaar heeft bereikt. "Twee miljoen mensen hebben een baan gevonden, de inflatie en de werkloosheid zijn gedaald en de schoolresultaten zijn beter geworden", betoogde Blair. Hij vervolgde met de mededeling dat Labour nog nooit zolang heeft geregeerd en nu uitzicht heeft op een derde termijn.

De populariteit van Blair is intussen verder gezakt. Meer dan de helft van de Britten heeft geen vertrouwen meer in hem, bleek uit een peiling van de Britse krant News of the World. Zo'n 48 procent van de ondervraagden wil zelfs dat Blair opstapt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief