Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wisse Smit ontkent relatie met Bruinsma

2 okt 03

Mabel Wisse Smit heeft opnieuw ontkend dat zij een liefdesrelatie heeft gehad met de in 1991 vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. De verloofde van prins Johan Friso deed dat bij monde van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad.

In het artikel wordt de ex-lijfwacht van Bruinsma, Charlie da Silva, aangehaald. Deze lijfwacht zou tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries gezegd hebben dat Wisse Smit en Bruinsma eind jaren tachtig een 'maandenlange liefdesrelatie' hadden. Volgens Da Silva was Wisse Smit er destijds wel degelijk van op de hoogte dat Bruinsma een kopstuk in de drugshandel was.

Op verzoek van Wisse Smit kwam de RVD vanmorgen met de volgende mededeling: "Mevrouw Wisse Smit heeft geen liefdesrelatie gehad met Klaas Bruinsma", en "Mevrouw Wisse Smit laat weten uit de naaste omgeving van de heer Bruinsma zich geen Charlie te kunnen herinneren."

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit verloofden zich eind juni van dit jaar. Een paar maanden later kwam naar buiten dat Wisse Smit in haar studententijd omging met Klaas Bruinsma, volgens criminologen de eerste maffiabaas in Nederland. De RVD beaamde toen dat Wisse Smit 'korte tijd tot de bekenden van die meneer' behoorde. Ze zou de banden met Bruinsma echter hebben verbroken, toen haar duidelijk werd dat hij een crimineel was.

Peter R. de Vries
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries nam geen genoegen met de verklaring van de RVD en besloot Bruinsma's voormalige lijfwacht Charlie da Silva op te zoeken in Chili. "Ik kende hem en wist: als iemand weet hoe de relatie tussen Bruinsma en Smit precies is geweest, moet hij het zijn", verklaarde De Vries. "Ik ben naar Chili gereisd, waar hij al jaren woont. Hij wist niet eens dat zij nu verloofd is met prins Johan Friso. Ik moest hem vertellen dat zij met een Oranje gaat trouwen."

Volgens de nu 47-jarige Da Silva bracht Wisse Smit eind jaren 80 regelmatig tijd door met Bruinsma op diens schip Neeltje Jacoba. De lijfwacht, die daar samen met de crimineel woonde, zegt zich de toekomstige prinses goed te herinneren. Volgens De Vries stond hij ervan te kijken dat zij nu in een heel ander, namelijk koninklijk milieu, verblijft.

PvdA-Kamerlid Kalsbeek wil van premier Balkenende een toelichting op de berichtgeving in het AD. "De Rijksvoorlichtingsdienst communiceert met de pers over de relatie, maar de Tweede Kamer heeft officieel van de regering nog niets te horen gekregen", aldus Kalsbeek.

De LPF wil van Balkenende meer duidelijkheid over de grondigheid van het antecedentenonderzoek naar Wisse Smit door de AIVD. Ook wil de LPF weten of Balkenende vindt dat er na het artikel in het AD aanvullend onderzoek nodig is en of hij vindt dat een intieme relatie met Bruinsma een belemmering zou zijn voor het toekomstig lidmaatschap van het Koninklijk Huis van Wisse Smit.

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit zijn van plan om op 24 april in het huwelijk te treden. De prins is dan na de baby van Willem-Alexander en Máxima derde in de lijn van troonopvolging. Johan Friso wil de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal vragen om toestemming voor het huwelijk. Bij toestemming houdt hij zijn plek in de troonopvolging.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief