Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnse gebieden volledig afgesloten

4 okt 03

Vooruitlopend op de Grote Verzoendag heeft de Israëlische regering de Palestijnse gebieden volledig afgesloten. De Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook blijven drie dagen dicht, tot de belangrijkste joodse feestdag, die maandag wordt gevierd, voorbij is. De regering zegt dit te doen uit angst voor aanslagen. Ook de grenzen, vliegvelden en havens zijn dit weekeinde gesloten.

Het voornemen van Israël tot de bouw van nog eens 565 huizen op Palestijns gebied, is door de Verenigde Staten bekritiseerd. Het plan zou volgens Washington niet bijdragen aan het vredesproces en zal van invloed zijn op de bereidheid van de VS om nieuwe leningen aan Israël te verstrekken.

Bijna alle huizen zullen worden gebouwd in de grote ultra-orthodoxe nederzetting Beitar Elit, in de buurt van Bethlehem. De andere woningen worden in een kleine orthodoxe nederzetting gebouwd en in de niet-religieuze nederzetting Ariel.

Eerder reageerden de Palestijnen al woedend op de aankondiging. "Dit is het bewijs dat het internationale vredesplan om zeep is gebracht door de Israëlische politiek", zei de Palestijnse minister Abbo.

Ook in Israël zelf klinkt kritiek op het regeringsplan. De vredesbeweging 'Vrede Nu' verklaarde dat het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting de "meester-planner is van de kolonisten". Minister Eitam van de extreem-rechtse Nationale Religieuze Partij heeft nauwe banden met de kolonisten.

Deze week besloot de Israëlische regering om de omstreden muur rondom de Palestijnse gebieden verder uit te bouwen. De Palestijnse leider Arafat sprak in een reactie van een "racistische Nazi-muur, die Palestijns land opeet". De Amerikaanse minister Powell uitte in de Washington Post zijn ongenoegen over de bouw van de muur op Palestijns gebied.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief