Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijns kabinet nog niet rond

12 okt 03

De Palestijnse premier Qurei blijft zijn noodkabinet zeker tot het eind van deze maand leiden. Zijn conflict met president Arafat lijkt bijgelegd. Over de benoeming van de minister van Binnenlandse Zaken zijn de twee het nog niet eens geworden.

"De minister-president en zijn kabinet die eerder door Arafat waren beëdigd, zetten volgens Palestijnse wet hun missie voort tot het eind van deze maand na een akkoord tussen Arafat en Abu Ala", zei Nabil Abu Rdeinah. Qurei is ook bekend onder de naam Abu Ala.

Het conflict over de beoogde benoeming van generaal Nasser Youssef tot minister van Binnenlandse Zaken blijft sluimeren. Die weigerde dinsdag zitting te nemen in een kabinet dat nog geen parlementaire steun had.

De vraag is welke zeggenschap de minister krijgt over verschillende veiligheidsdiensten. Volgens een anonieme bron wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de premier ondergebracht zolang de post nog niet definitief vergeven is.

Het dispuut tussen Qurei en Arafat gaat vooral over de controle van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Ze konden het niet eens worden over de bevoegdheden die de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Youssef zou krijgen.

Ook over de grootte en status van het nieuwe kabinet was onenigheid. Het Palestijnse parlement kon er geen overeenstemming over bereiken. De bekrachtiging van het nieuwe Palestijnse kabinet werd daarom uitgesteld. Vanwege de onenigheid benoemde president Arafat enkele dagen geleden een noodkabinet.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief