Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Organisatie verwacht duizenden mensen bij stille tocht

15 okt 03

De initiatiefnemers van de stille tocht voor de vorige week overleden Anja Joos verwachten duizenden mensen. De tocht begint woensdagavond om 18.30 uur op het Weesperplein in Amsterdam.

Onder de deelnemers zal onder anderen burgemeester J. Cohen zijn. Hij sprak vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering al zijn afschuw uit over de dood van Joos. Woensdagavond zal hij ook een toespraak houden aan de oostkant van het Sarphatipark.

Nog vier andere sprekers voeren daar het woord. G. Gilhuis van het drugspastoraat, B. Wisbrun van de Stichting tegen Zinloos Geweld, J. Hellendoorn van het stadsdeel Oud Zuid en J. Arnold namens de Belangenvereniging Drugsgebruikers MDHG.

De stille tocht gaat door De Pijp en komt langs het Gerard Douplein, de plek waar Joos anderhalve week geleden werd mishandeld. Aanvankelijk dachten medewerkers van de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein dat zij een blikje bier had gestolen. Dat bleek niet het geval. Een medewerker bood zijn excuses aan, maar toen meer jongeren zich ermee gingen bemoeien, liep de kwestie alsnog uit op geweld met de dood van Joos tot gevolg.
Supermarktconcern Dirk van den Broek stuurt geen officiële afvaardiging naar de stille tocht. Het is het bedrijf niet bekend of medewerkers zelf besluiten mee te lopen. Uit respect voor de dood van Anja Joos sluit het filiaal aan het Marie Heinekenplein enkele uren eerder, om 18.00 uur. Voor de begrafenis van Anja Joos komende vrijdag stuurt Dirk van den Broek een rouwkrans.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief