Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marokkanen spreken afschuw uit over dood Joos

15 okt 03

Acht Marokkaanse organisaties spraken woensdag hun afschuw uit over de dood van Anja Joos. "De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam heeft met afschuw kennis genomen van het feit dat een aantal mensen uit de eigen gemeenschap betrokken is geweest bij een vechtpartij, waarvan Anja Joos helaas het dodelijk slachtoffer is geworden'', aldus een verklaring.

De Marokkanen zien het gebeuren als een daad van zinloos geweld, waarvoor geen enkele rechtvaardiging is. Joos werd vorige week maandag doodgeschopt door enkele jongeren uit een groep die voornamelijk bestond uit Marokkanen. Joos zou hen hebben uitgescholden. "Spanningen in de stad als gevolg van verschillen in cultuur, etniciteit en religie mogen nooit en te nimmer leiden tot doodslag'', laten de Marokkanen weten.

De Marokkaanse organisaties hebben hun achterban opgeroepen woensdagavond deel te nemen aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Anja Joos. Woordvoerder A. Menebhi durft niet te zeggen hoeveel mensen aan de oproep gehoor zullen geven.

De Marokkanen pleiten voor een brede maatschappelijke dialoog in Amsterdam. "We willen binnen twee weken een bijeenkomst houden waarvoor we heel veel organisaties uitnodigen. Gemeente, onderwijsinstellingen, joodse organisaties'', somt Menebhi op.

Volgens de Marokkanen moeten de verschillende groepen in Amsterdam met elkaar praten om te zorgen voor onderlinge verdraagzaamheid. "Een toespraak van de burgemeester of van wethouders is niet genoeg. We moeten met elkaar praten en samen aan oplossingen werken'', zegt Menebhi.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief