Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongeren bedreigden agenten met de dood

16 okt 03

De politie in Amsterdam heeft zes jongens tussen de 15 en 17 jaar oud opgepakt omdat zij herhaaldelijk agenten met de dood hebben bedreigd. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De jongeren uit Amsterdam-West hingen op straat poppen aan een strop in een boom en aan een lantaarnpaal, met daarop doodsbedreigen en de naam van een betrokken agent. Ook schreven zij opruiende teksten op objecten op straat en intimeerden zij een vrouwelijk agent die in haar vrije tijd in de tram zat.

Twee jongens gaven de politievrouw een boodschap mee voor een van haar collega's. Zij moest aan een met name genoemde politieman vertellen "dat hij er aan ging.'' Aan de hand van videobeelden van een veiligheidscamera in de tram kon de recherche deze jongens traceren en aanhouden. De bedreigingen aan het adres van met name genoemde agenten spelen al sinds september.

In Amsterdam-West komt een groep probleemjongeren vaak in aanraking met de politie. Tegenover NOVA vertelde te politie dat de groep voor het grootste deel uit Marokkaanse jongeren bestaat. Agenten grijpen deze jongeren regelmatig in de kraag omdat ze overlast veroorzaken of diefstal plegen. In juni organiseerden buurtbewoners nog een voetbalwedstrijd tussen probleemjongeren en agenten die moest zorgen voor verbroedering tussen de twee groepen die vaak vijandig tegenover elkaar staan.

De aangehouden jongeren zijn deels bekenden van de politie, aldus een woordvoerder. Waarvoor zij eerder in contact kwamen met de politie wil de woordvoerder niet kwijt.

De jongens zijn alweer op vrije voeten. De poltie heeft hen over de bedreigingen verhoord. Daarvan is proces-verbaal opgemaakt. Nu moet de zaak worden beoordeeld door justitie, aldus de politiewoordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief