Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoofdpunten uit de nieuwste Irak-resolutie

16 okt 03

De nieuwe resolutie over Irak, die de VN-Veiligheidsraad donderdag heeft aangenomen, bevat de volgende hoofdpunten:

- De door de Amerikanen ingestelde tijdelijke regeringsraad in Irak is het belangrijkste bestuursorgaan totdat er een "internationaal geaccepteerde representatieve regering is gevormd''.

- De coalitie, de bezettende macht in Irak, belooft "zo snel als praktisch mogelijk'' de macht over te dragen aan het Iraakse volk. Ze zal over de voortgang rapporteren aan de Veiligheidsraad.

- De regeringsraad zal niet later dan 15 december, in samenspraak met de coalitie en "als de omstandigheden dat mogelijk maken'' met de speciale gezant van de VN-secretaris-generaal, een tijdschema presenteren voor de opstelling van een nieuwe grondwet en voor het houden van verkiezingen.

- De Verenigde Naties krijgen een "versterkte vitale rol'' in Irak, die zich richt op humanitaire hulpverlening, de economische wederopbouw en het bevorderen van nationaal en lokaal bestuur.

- Een multinationale troepenmacht moet in Irak "alle noodzakelijke maatregelen'' treffen om de vrede en stabiliteit in Irak te bewerkstelligen. De troepenmacht komt onder een "verenigd commando'', dat wil zeggen Amerikaans commando. De VN-lidstaten worden opgeroepen hun bijdrage te leveren aan deze troepenmacht, en aan het opleiden van Iraakse politie- en veiligheidstroepen.

- De internationale gemeenschap en internationale financiële instellingen worden gevraagd "onmiddellijk'' financiële steun te bieden aan het proces van wederopbouw in Irak. Geen van de VN-lidstaten mag "terroristen of wapens'' voor Irak doorlaten.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief