Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon tegen verbanning Arafat

17 okt 03

De Israëlische premier Sharon heeft zich in een vraaggesprek met de Israëlische krant The Jerusalem Post uitgesproken tegen de verbanning van de Palestijnse president Arafat. Die zou volgens hem "niet goed voor Israël zijn".

Eerder zei het Israëlische kabinet dat verbanning of het doden van Arafat een serieuze optie was om de Palestijnse intifadah de kop in te drukken. Die uitspraak zorgde voor een golf van nationale en internationale kritiek op het beleid van Israël.

In het interview met de conservatieve krant zei Sharon dat zijn inlichtingendiensten hem hebben afgeraden om Arafat uit te zetten. "De mogelijkheid dat Arafat bij de verbanning niets zou overkomen, is klein. Niet alleen klein vanwege zijn veiligheidsmensen, maar ook omdat hij omringd zou zijn door een menselijke schild van Israëli's", aldus de premier.

Het interview vond plaats vóór de aanslag op een Amerikaans diplomatiek konvooi in de Gazastrook, woensdag. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, riep daarna weer op tot de uitwijzing van Arafat.

Ondanks zijn verzet tegen de uitwijzing van de Palestijnse leider, blijft Arafat een obstakel voor de vrede, vindt Sharon. "Zo lang hij de macht heeft, is er geen enkele kans op een overeenkomst of vrede".

In het vraaggesprek gaat Sharon ook in op de Amerikaanse bezwaren tegen de veiligheidsmuur die Israël moet beschermen tegen Palestijnse aanslagen. De VS stelde een vermindering van een lening aan Israël in het vooruitzicht nu Israël de bouw van een veiligheidsmuur doorzet.

Deze boodschap verraste Sharon. "Hoewel we hier absoluut niet blij mee zijn, accepteren we het. De muur is noodzakelijk voor onze veiligheid", aldus Sharon in The Jerusalem Post.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief