Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: geen aanvalsverdrag met Noord-Korea

19 okt 03

De Amerikaanse president Bush heeft opnieuw uitgesloten dat de VS een niet-aanvalsverdrag gaan sluiten met Noord-Korea. Dat land eist zo'n verdrag in ruil voor ontmanteling van zijn omstreden kernwapenprogramma. De Amerikaanse president benadrukte echter dat de VS geen plannen hebben om Noord-Korea binnen te vallen. Bush deed zijn uitspraken in Bangkok, waar hij de komende dagen de top van de APEC bijwoont, een overlegorgaan van landen rond de Stille Oceaan.

De Korea-kwestie staat daar hoog op de agenda. Washington probeert het zeslanden-overleg over het Koreaanse nucleaire programma nieuw leven in te blazen. Eerdere onderhandelingen, in augustus in Peking, leverden niets op. Pyongyang zegt echter geen behoefte te hebben aan nieuwe gesprekken, zolang de VS weigeren een non-agressiepact te tekenen.

De Noord-Koreanen gooiden eerder deze week olie op het vuur door te dreigen hun nucleaire macht 'fysiek ten toon te spreiden'. Sommige waarnemers interpreteerden die verklaring als de aankondiging van een komende kernproef. Maar anderen doen het dreigement af als retoriek, bedoeld om de druk op de VS op te voeren.

Hoewel Washington niets voelt voor het sluiten van een niet-aanvalsverdrag, denken de VS wel na over andere manieren om Noord-Korea gerust te stellen. Naar verluidt denkt president Bush aan het verlenen van bepaalde veiligheidsgaranties.

Bush maakt op dit moment een zesdaagse reis door het Verre Oosten. Vandaag kwam hij aan in de Thaise hoofdstad. Thailand speelt in de ogen van de Amerikanen een belangrijke rol in de strijd tegen het terrorisme. Zo zijn er Thaise troepen gelegerd in Afghanistan, en arresteerde de Thaise politie enkele maanden geleden het vermoedelijke brein achter de aanslagen op Bali.

Enkele honderden mensen protesteerden tegen de komst van Bush. Ze droegen spandoeken met daarop teksten als 'Stop Bush' en noemden hem 'de enige echte terrorist ter wereld'. Ook in de landen die Bush voor Thailand bezocht, Japan en de Filipijnen werd gedemonstreerd. Thailand heeft ongeveer 22.000 politiemensen op de been gebracht om de veiligheid rond de APEC-top te waarborgen.

Om de relatie met Thailand te onderstrepen, merkte Bush in besprekingen met premier Thaksin het land officieel aan als strategische bondgenoot. Die status geeft Bangkok gemakkelijker toegang tot Amerikaanse wapens en goedkope leningen.

Onder druk van de VS staat de strijd tegen terreur hoog op de agenda van de APEC-top, maandag en dinsdag. Dat heeft geleid tot enig gemor onder sommige Aziatische landen. Die vinden de bestrijding van armoede en economische ontwikkeling zeker zo belangrijk. Bush hoopt op de top ook extra geld los te krijgen voor de wederopbouw van Irak.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief