Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CIA: Bandje met Bin Laden authentiek

19 okt 03

Het laatste audiobandje met daarop de stem van al-Qaedaleider Osama bin Laden is zeer waarschijnlijk authentiek. Dat meldde een zegsman van de Amerikaanse geheime dienst CIA maandag na een technische analyse van de tape.

De opname is in de afgelopen zes maanden gemaakt omdat er in gerefereerd wordt aan de Palestijnse oud-premier Abbas, aldus de CIA. Op het geluidsbandje, dat zaterdag werd uitgezonden door de Arabische zender al-Jazeera, wordt het vertrek van de Amerikanen uit Irak geëist.

Bin Laden doet op de tape een oproep om meer zelfmoordaanslagen te plegen op Amerikaanse doelen, in en buiten de VS. Daarmee wil hij hen straffen voor de 'onderdrukking' in Irak. "Wij zullen, als God het wil, onze strijd tegen jullie voortzetten en we zullen doorgaan met onze zelfmoordacties in en buiten de VS tot jullie stoppen met jullie onderdrukking en dwaze daden", aldus de stem.

Verder drukt hij de Irakezen op het hart een 'heilige oorlog' te voeren tegen 'de Amerikaanse kruisvaarders in hun land' en bedreigt hij landen die helpen bij de bezetting van Irak, waaronder Nederland. Hij noemt de 25-koppige Iraakse regeringsraad, die door de Amerikanen is aangesteld, 'illegaal' en 'een vereniging van politieagenten'.

De Amerikaanse president Bush liet eerder vanuit Bankok weten dat de geluidsband opnieuw duidelijk maakt dat de wereldwijde strijd tegen het terrorisme moet voortgaan. De geluidsband zal grondig worden onderzocht, zei een woordvoerder van Bush in Bangkok, waar Bush de APEC-conferentie zal bijwonen.

De laatste Bin Laden-boodschap dateert van 10 september en stond op een videoband. Specialisten van de CIA denken dat die waarschijnlijk door Bin laden zelf is ingesproken.

(Bron: NOS Nieuws/ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief