Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen kwaad woord van Mirna Louisa-Godett

24 okt 03

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett is vrijdagmorgen in Nederland aangekomen voor een kennismakingsbezoek. "Ik ben hier gekomen om de goede relatie die altijd heeft bestaan tussen de Antillen en Nederland te verstevigen'', zei Godett bij aankomst op Schiphol.

Louisa-Godett heeft ontmoetingen met onder anderen koningin Beatrix, minister-president Balkenende en minister van Koninkrijksrelaties De Graaf. Ook gaat ze naar Rotterdam.

De Antilliaanse premier praat op uitnodiging van burgemeester Opstelten met wethouders tijdens een rondvaart door de havenstad en bezoekt de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam. Dat laatste buiten aanwezigheid van Opstelten, benadrukte Louisa-Godetts woordvoerder.

Louisa-Godett stond de pers vrijdagochtend te woord, maar wilde weinig kwijt. Het enige kritische dat uit haar mond kwam was de reactie op de dreigende woorden van minister Donner (Justitie) om risicovluchten van de Antillen naar Nederland te verbieden als de stroom bolletjesslikkers niet indamt.

"Als hij de vluchten van DCA (Dutch Caribbean Airlines) stopt, doen wij dat ook met vluchten naar de Antillen van KLM en Air Holland'', waarschuwde Godett. Volgens minister Donner loopt het zo'n vaart niet. Als er uiteindelijk een verbod wordt afgekondigd op bepaalde vluchten dan is dat niet gericht op een bepaalde luchtvaartmaatschappij maar een bepaalde bestemming. Hij snapt dan ook niet waarom Louisa-Godett zich aangesproken voelt. "Het gaat heel beslist niet alleen om de Antillen''. Er wordt bijvoorbeeld ook met Suriname over gesproken.

Ook minister De Graaf van Koninkrijksrelaties maakt zich niet druk om de uitlatingen van Louisa-Godett. Die moeten volgens hem op een misverstand berusten. "Dat is heel makkelijk uit te leggen.'' Premier Balkenende liet na afloop van de ministerraad weten dat hij niet via de media met Louisa-Godett wil communiceren, omdat dan de "volumeknop nog wel eens omhoog gaat''. "We moeten eerst maar eens met elkaar in gesprek.''

Over een stop voor Antillianen om naar Nederland te komen, extra eisen die aan Antillianen moeten worden gesteld om naar Nederland te komen, bolletjesslikkers, Louisa-Godett wilde er niets over kwijt. "Ik ben hier gekomen voor positief overleg. Ik wil de mensen recht in de ogen kijken om te zien hoe we samen problemen kunnen oplossen.'' "Ik praat niet over drugs. Dat laat ik over aan mijn minister van Justitie.''

Mirna Louisa-Godett werd begin augustus minister-president van de Antillen. Haar broer Athony, die de verkiezingen won, mocht de functie niet bekleden omdat tegen hem een strafrechtelijk onderzoek loopt. Hij moet zich begin november voor de rechter verantwoorden voor omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

Of zijn zus haar functie opgeeft als haar broer wordt vrijgesproken, wilde ze vrijdag niet zeggen. "We zullen zien.'' Slechts een vraag wilde Louisa-Godett volmondig bevestigen. Bent u gekomen om met uw tropische warmte het ijs te breken? "Met hoofdletters geschreven!''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief