Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Explosies in hoofdkwartier VS in Bagdad

4 nov 03

Bij drie raketaanvallen op het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad zijn vier gewonden gevallen. Volgens de politie zijn er drie mortieren op het complex afgevuurd. Gisteren werden er in dezelfde buurt ook al explosies gehoord. Toen raakte er niemand gewond.

De projectielen sloegen in niet ver van het kantoor van de Amerikaanse bewindsvoerder in Irak, Paul Bremer. Elders in Irak zijn eveneens aanslagen gepleegd. Vandaag werd in Mosul een prominente rechter doodgeschoten. En het Britse leger maakte de dood bekend van een marinier. Hij sneuvelde vrijdag.

Spanje heeft vanwege het voortdurende geweld besloten een groot deel van zijn diplomatieke staf uit Bagdad terug te trekken. De ambassade blijft wel open. De terugtrekking is opmerkelijk omdat Spanje geldt als één van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten in Irak. Spanje was als één van de weinige EU-landen voorstander van de Amerikaans-Britse invasie in Irak.

Schorsing bij VN
De Verenigde Naties hebben twee hoge functionarissen op non-actief gesteld. Veiligheidscoördinator Tun Myat en het hoofd van de VN-missie in Irak, Ramiro Lopes da Silva, hebben volgens een rapport veiligheidsvoorschriften genegeerd. Het rapport is opgesteld na de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad waarbij in augustus 22 mensen werden gedood, onder wie de VN-vertegenwoordiger Vieira de Mello. Toen was Da Silva was ten tijde van de aanslag verantwoordelijk voor de veiligheid van het VN-personeel.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief