Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bremer toch voor Iraakse paramilitaire macht

5 nov 03

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, is onder voorwaarden toch bereid tot de oprichting van een Iraakse paramilitaire macht. Die moet gaan helpen bij het opsporen van tegenstanders die geweld gebruiken tegen de Amerikaanse bezettingsmacht. Dat meldde The Washington Post woensdag.

De ommezwaai van Bremer, die er tot nu toe huiverig voor was Irakezen zwaar te bewapenen, lijkt te zijn ingegeven door de onophoudende aanslagen van de laatste tijd. Die kosten zowel Amerikaanse militairen als Irakezen het leven.

De Iraakse politie, klein in aantal en slechts licht bewapend, lijkt niet opgewassen tegen haar taak. Amerikaanse militairen ontberen vaak de kennis van het gebied waar ze opereren om een succesvolle strijd tegen de guerilla te voeren. De Iraakse paramilitairen zouden hen daarbij kunnen helpen.

Bremer zou wel strenge voorwaarden aan de legermacht hebben gesteld. Zo moeten kandidaten intensief worden gescreend, getraind en streng worden gecontroleerd. Ook zal de legermacht slechts enkele duizenden paramilitairen tellen.

Het is nog onduidelijk wie het commando over de veiligheidsmacht zou moeten krijgen. Dat zouden de Amerikanen kunnen zijn, maar ook de door de VS ingestelde Iraakse regeringsraad. De raad heeft eerder al aangegeven dat ook voormalige leden van de veiligheidsdiensten van de verdreven president Saddam Hoessein in de legermacht moeten worden opgenomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief