Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zes doden bij helikoptercrash bij Tikrit

7 nov 03

Bij een helikoptercrash bij de Iraakse stad Tikrit zijn alle zes de Amerikaanse inzittenden omgekomen. Waarschijnlijk gaat het om een aanslag, melden Amerikaanse soldaten.

Tikrit is de geboorteplaats van de verdreven Iraakse leider Saddam Hoessein. De stad ligt in de zogenaamde soennitische driehoek in Irak, de regio waar veel verzet bestaat tegen de Amerikaanse bezetting van het land. Op 25 oktober haalde het Iraakse verzet een Black Hawk-helikopter bij Tikrit neer. Toen raakte niemand gewond.

Afgelopen weekeinde kwamen zestien Amerikanen om bij een aanval op een transporthelikopter. Die aanval vond plaats bij Fallajah, dat ook in het soennitische gebied ligt.

In Mosul in Noord-Irak is vannacht een Amerikaanse patrouille in een hinderlaag gelopen. Een militair werd gedood, zes van zijn kameraden raakten gewond. Bij een hotel in die stad vielen drie gewonden toen daar een bom ontplofte.

Binnen de Amerikaanse legerleiding groeit de bezorgdheid nu het geweld zich steeds meer over het hele land lijkt te verspreiden. Tot nu toe vonden vrijwel alle aanvallen op de Amerikanen plaats in Bagdad en Centraal-Irak. Sinds enkele weken vinden ook in het noorden acties van het Iraakse verzet plaats.

Door de aanslagen komt het totaal aantal Amerikaanse doden sinds 1 mei op 144. Dat is meer dan tijdens de Amerikaans-Britse invasie in Irak. Die werd op 1 mei beëindigd verklaard door president Bush.

De Amerikanen hebben een speciale geheime commando-eenheid gevormd, Task Force 121, die zich bezig gaat houden met de jacht op Saddam Hoessein, en ook op Osama bin Laden. Dat meldt de New York Times. Amerika's most wanted zijn nog altijd voortvluchtig.

Deskundigen verschillen van mening over de vraag wie er achter de aanslagen zit op de Amerikanen in Irak. Sommigen denken dat het om aanhangers van Saddam Hoessein gaat, anderen houden het op buitenlandse islamitische extremisten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief