Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Armitage: al-Qaeda wil af van Saoedisch koningshuis

10 nov 03

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage vermoedt dat het terreurnetwerk al-Qaeda van plan is de koninklijke familie van Saoedi-Arabië omver te werpen. Armitage zei dat tegen de tv-zender al-Arabiya, die zijn uitspraken maandag uitzond. Zaterdagavond werd de Saoedische hoofdstad Riyad getroffen door een zware zelfmoordaanslag.

"Het staat voor mij vast dat al-Qaeda de koninklijke familie en de regering van Saoedi-Arabië omver wil werpen'', zei de onderminister die in Riyad is. Het opgeblazen gebouw bevond zich vlak bij huizen die aan de Saoedische koninklijke familie toebehoren. Geen van deze huizen zou zijn geraakt. Het staat voor Armitage vast dat al-Qaeda achter de aanslag zit. Hij waarschuwde voor meer aanslagen.

De Amerikaanse president Bush heeft Saoedi-Arabië opnieuw steun toegezegd in de strijd tegen terreur, meldde de Britse omroep BBC. De Saoedische minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef bin Abdul Aziz beloofde de daders te zullen pakken. VN-secretaris-generaal Kofi Annan toonde zich geschokt.

Bij de verwoestende aanslag op het wooncomplex zijn zeker zeventien doden gevallen, onder wie vijf kinderen. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Het dodental kan nog verder oplopen, want de zoektocht naar slachtoffers onder de puinhopen van de opgeblazen huizen gaat nog steeds door. Onder de doden zijn zeven Libanezen, vier Egyptenaren, een Saoedi, een Soedanees en vier mensen van wie de nationaliteit nog niet vaststaat.

Zeker tien westerlingen raakten gewond, voornamelijk Amerikanen en Canadezen, aldus officiële Saoedische bronnen. De grootste groep gewonden, 53, komt uit Libanon. De meeste bewoners van het wooncomplex met 206 huizen waren Libanezen. De Amerikaanse autoriteiten hadden vrijdag al gewaarschuwd dat er aanwijzingen waren dat "terroristen op het punt zouden staan aanslagen te plegen in het koninkrijk''.

De aanslag gebeurde vlakbij de diplomatenwijk in de Saoedische hoofdstad. De zelfmoordcommando's die zaterdagavond laat de aanslag pleegden, hadden zich vermomd als functionarissen van de veiligheidsdiensten. De aanslag lijkt, ook volgens Saoedische functionarissen, het werk van al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, die oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië komt maar zich tegen dat land keerde.

Bin Ladens ongebreidelde haat jegens het Westen dateert vooral uit 1991 toen tijdens de Golfoorlog tegen Irak ongelovige Amerikaanse legertroepen in Saoedi-Arabië werden gelegerd. In Saoedi-Arabië bevinden zich de heilige islamitische plaatsen Mekka en Medina, die verboden zijn voor niet-moslims.

Bin Laden was verbijsterd over deze heiligschennis. Nadat hij de Saoedische regering scherp had bekritiseerd, werd hem in 1994 het staatsburgerschap ontnomen en vertrok hij naar Afghanistan.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief