Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oranje-satires verdelen kabinet

10 nov 03

De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) hebben afstand genomen van de kritiek van premier Balkenende en CDA-minister Donner op satirische programma's over het koninklijk huis. Volgens hen spreken Balkenende en Donner niet namens het hele kabinet.

Balkenende sprong vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in de bres voor de Oranjes, die volgens hem te vaak het mikpunt van spot zijn. Tevoren was echter in de ministerraad gebleken dat de bewindslieden van mening verschillen.

"We hebben vrijdag niet als kabinet besloten om ons te ergeren", stelde Zalm vandaag. De minister voegde eraan toe dat hij er geen moeite mee heeft als zijn collega's zich persoonlijk storen aan een tv-programma als Egoland van BNN. Partijgenoot Van Aartsen meende dat er "belangrijker zaken" voor het kabinet zijn om zich mee bezig te houden.

D66-minister De Graaf is stelliger in zijn kritiek. Hij vindt dat de regering over satire "helemaal geen opvatting" hoort te hebben. Hij ergert zich ook vaak aan cultuuruitingen, "maar dat is voor mij als minister geen enkele reden om daar publiekelijk iets van te vinden". De Graaf zei niet te verwachten dat de satires zullen afnemen door Balkenendes kritiek.

Bij verschillende media is met enige verbazing gereageerd op de woorden van de CDA-bewindslieden. Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil premier Balkenende en minister Donner uitnodigen voor een gesprek over de kritiek van beiden op satirische programma's.

Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes, voorzitter van het Genootschap, wil de bewindslieden duidelijk maken dat hun beroep op de media om hun toon te matigen "een kansloze missie" is. Broertjes zei dat in het Radio-1 Journaal.

Donner zei zondag in het programma Buitenhof dat het "geen pas heeft" om in satirische programma's het koningshuis belachelijk te maken. Hij hekelde ook de rol van de serieuze journalistiek in de affaire-Wisse Smit.

De minister zei het, met het oog op het functioneren van het staatsbestel, gevaarlijk te vinden dat voortdurend een ondeugdelijk beeld wordt geschetst. "Vrijheid van pers of meningsuiting vergt verantwoordelijkheid, anders komt het tot losbandigheid en eindigt het in verloedering".

Wouter Bos, fractieleider van de PvdA, vindt dat premier Balkenende met zijn oproep om terughoudender te zijn met satire over het koninklijk huis olie op het vuur gooit. "De makers van satire zetten nu nog een tandje bij. Bovendien had Balkenende zich moeten realiseren dat iedereen nu denkt dat zijn optreden heeft plaatsgevonden op verzoek van de koningin. Hij maakt de koningin zo onderwerp van speculatie en achterklap", zei Bos.

Het is volgens Bos de tweede keer in korte tijd dat Balkenende het koningshuis schaadt. De PvdA-fractieleider vond dat het onhandige optreden van de premier tijdens het Mabel-debat de koningin ook "in de wind zette".

De SP wil de kritiek van premier Balkenende en minister Donner op de satire over het koninklijk huis morgen aan de orde stellen in de Tweede Kamer. De partij vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief