Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker zeventien doden bij aanslag in Riyad

10 nov 03

Bij een bloedige aanslag op een wooncomplex in de Saoedische hoofdstad Riyad zijn zeker zeventien doden gevallen, onder wie vier Egyptenaren en vier Libanezen. Ook zijn vijf kinderen omgekomen. Dat hebben de Saoedische autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Ruim 120 mensen raakten gewond. In het complex wonen vooral buitenlanders van Arabische afkomst.

Amerikaanse autoriteiten hadden vrijdag al gewaarschuwd voor aanslagen. Zij meldden dat "terroristen op het punt staan aanslagen te plegen in het koninkrijk". Naar aanleiding van de dreiging hielden de Verenigde Staten zaterdag de deuren van hun ambassade en consulaten in Saoedi-Arabië gesloten. De VS en Groot-Brittannië hebben hun burgers in Saoedi-Arabië al eerder tot oplettendheid gemaand in verband met mogelijke terreurdaden tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand.

Zelfmoordterroristen reden het 200 villa's omvattende complex Muhaya binnen met ten minste één autobom. Ze droegen uniformen van de bewakingsdienst. Het complex was weliswaar bewaakt, maar de daders schoten zich een weg naar binnen. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat de daders lid zijn van Osama bin Ladens al-Qaeda-beweging.

De chaos op de plaats van de aanslag is enorm. Volgens ooggetuigen zijn ook veel kinderen het slachtoffer geworden. Voor zover bekend woonden op het complex geen Westerse buitenlanders.

Deze week vond een aantal gewelddadige incidenten plaats in het land. In Mekka, de heilige stad, bliezen twee fundamentalistische moslims zich op toen de politie hen achtervolgde. Men vermoedt dat zij behoorden tot de groep die eerder deze week werd opgepakt. Hierbij kwamen twee militante moslims om het leven die een aanslag op pelgrims wilden plegen.

Ook in het golfstaatje Bahrein werden Britse staatsburgers door de Britse ambassade gewaarschuwd voor aanslagen.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief