Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen raken meer land kwijt in plannen voor muur

11 nov 03

De Palestijnen zullen opnieuw land kwijtraken in de jongste uitgelekte plannen voor de bouw van een nieuw deel van de Israëlische 'veiligheidsmuur'. Volgens de Israëlische krant Haaretz van maandag heeft het ministerie van Defensie de afscheiding nu ook 'ingetekend' voor de regio ten oosten van Jeruzalem. Uit de voorlopige plannen blijkt dat flinke lappen Palestijnse grond en ook enkele Palestijnse plaatsen binnen de grens zullen vallen.

De afscheiding, deels muur deels hekwerk, op de Westelijke Jordaanoever is volgens de Israëliërs bedoeld om Palestijnse plegers van aanslagen buiten de deur te houden. Een fors deel van de veiligheidsmuur is al gebouwd. Op verscheidene plaatsen hebben de Palestijnen door de aanleg al terrein verloren, waardoor bijvoorbeeld Palestijnse boeren niet meer bij hun grond kunnen komen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 21 oktober een resolutie aangenomen waarin Israël wordt gevraagd het besluit om de muur te bouwen te heroverwegen, en de reeds gebouwde delen weer af te breken. Ook de Verenigde Staten hebben geprotesteerd tegen delen van de muur, maar de regering-Sharon maakt tot dusver geen aanstalten de omstreden aanleg te staken of te heroverwegen.

Volgens een rapport van de VN dat maandag verscheen, zou de muur ernstige humanitaire gevolgen hebben voor 680.000 Palestijnen, een derde van de Palestijnse bevolking in het gebied. De VN baseren zich daarbij op een door de Israëlische regering goedgekeurde kaart. Daaruit blijkt dat 14,5 procent van het Palestijnse grondgebied ten westen van de muur komt te liggen.

( Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief