Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA: gemeente moet bordeel kunnen weigeren

11 nov 03

Als het aan het CDA ligt, kunnen gemeenten bordelen voortaan gewoon weigeren als zij die niet binnen hun grenzen willen. Zij moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Het CDA vindt dat gemeenten in de regio met elkaar afspraken kunnen maken over wie een bordeel zal toelaten.

Tweede-Kamerlid De Pater van het CDA zal deze zogeheten nuloptie dinsdag voorstellen tijdens een overleg met minister Donner van Justitie over het bordeelbeleid. Daarin komt onder meer de evaluatie van de opheffing van het bordeelverbod, in oktober 2000, aan de orde.

Nu kunnen gemeenten sekshuizen niet officieel weigeren. In de praktijk komt het wel voor dat geen enkel bordeel een vergunning krijgt maar gemeenten voeren dan bijvoorbeeld redenen op het gebied van ruimtelijke ordening aan.

"Wij vinden dat gemeenten gewoon uitspreken dat zij dit soort bedrijvigheid niet willen'', aldus De Pater. Ze verwijst naar een uitspraak van de Raad van State over Barneveld. De raad vond de argumenten van die gemeente om een bordeel te weigeren, niet deugdelijk. Het CDA ziet dat liever anders. Geldige argumenten om een sekstent te weigeren zijn volgens De Pater het karakter van de gemeente, de omvang en de openbare orde. Religie op zich is wat haar betreft geen argument.

De VVD is niet enthousiast over de nuloptie. Tweede-Kamerlid Griffith wijst op afspraken in het regeerakkoord. Daarin staat alleen dat gemeenten meer ruimte krijgen om eventueel onderling afspraken te maken over de verstrekking van vergunningen voor bordelen. Griffith mist wel daadkracht bij het kabinet om eenduidig de knelpunten aan te pakken. Zij wil dat randverschijnselen als jeugdprostitutie, illegale prostitutie en de opvang van slachtoffers goed worden aangepakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief