Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende sprak niet namens kabinet

11 nov 03

Premier Balkenende sprak niet namens het kabinet toen hij zijn zorg uitte over satires over de koninklijke familie. Dat antwoordde hij vandaag op vragen van SP-Kamerlid Vergeer, die onder meer wilde weten of de eenheid van het kabinet in gevaar is gekomen. De premier verklaarde dat hij sprak vanuit zijn ministeriële verantwoordelijkheid voor het koninklijk huis en het normen- en waardendebat.

"Er is geen sprake van kabinetsbeleid", zei hij tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Ik heb alleen de vraag voorgelegd aan programmamakers om nog eens na te denken over hun verantwoordelijkheid." Ook minister Donner van Justitie benadrukte dat hij niet heeft willen raken aan de vrijheid van meningsuiting, toen hij Balkenende in de media bijviel. "Een minister past geen oordeel over kunst, ik heb gesproken als mens", zei hij in antwoord op de vragen van de SP.

Wel zeiden zowel Balkenende als Donner zich zorgen te maken over de schade die het herhaaldelijk maken van grappen over bepaalde onderwerpen aanricht. "Denk maar aan Paul de Leeuw met Anneke Grönloh of aan Youp van het Hek met Buckler", aldus Balkenende. De minister van Justitie sloot zich daarbij aan. "Vrijheid kan niet zonder verantwoordelijkheid", zei hij. "En regeren is vooruitzien. Het is daarom maar beter om tijdig te waarschuwen, ver voordat er eventueel juridisch moet worden ingegrepen."

De Kamervragen werden gesteld omdat de premier zich vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie over de ministerraad afvroeg of satires als Egoland van BNN niet te ver gaan, omdat de koninklijke familie zich daar niet tegen kan verdedigen. Hij kreeg in het weekeinde bijval van Donner.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief