Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saoedi's pakken verdachten aanslag op

11 nov 03

Saoedische veiligheidstroepen hebben een aantal personen gearresteerd in verband met de aanslag in de hoofdstad Riyad, afgelopen zaterdag. Bij de aanslag vielen zeventien doden en 122 gewonden.

Het is niet bekend hoeveel verdachten zijn gearresteerd. Ze werden opgepakt in en rond Riyad. Sommige arrestanten werden na verhoor weer vrijgelaten, meldt de Arabische krant al-Hayat. Volgens Saoedische functionarissen dachten de aanvallers dat in het opgeblazen complex Amerikanen woonden.

Al-Qaeda heeft de aanslag inmiddels opgeëist. Het terreurnetwerk van Osama bin Laden eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag in een brief aan een Saoedisch weekblad. Daarin waarschuwde al-Qaeda ook voor nieuwe aanslagen in de Golfstaatjes, Irak en de Verenigde Staten.

Saoedi-Arabië en de VS gingen er al vanuit dat de aanslag het werk van al-Qaeda was. De werkwijze van de daders zou daarop wijzen. De zelfmoordterroristen reden het 200 villa's omvattende complex Muhaya binnen met ten minste één autobom. Ze droegen uniformen van de bewakingsdienst.

Volgens Saoedische veiligheidsfunctionarissen hadden de daders het op het complex gemunt omdat ze dachten dat er Amerikanen woonden, meldt CNN. In werkelijkheid waren de bewoners voornamelijk van Arabische afkomst.

De Saoedische koning Fahd dreigde de daders gisteravond met "keiharde vergelding". De regering zal "met ijzeren vuist optreden tegen hen die de veiligheid van het land, zijn burgers en alle anderen die er wonen, bedreigen", aldus de koning. In de hoofdstad en de heilige stad Mekka, waar binnenkort de hadj plaatsvindt, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief